Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Mediteren en Psychose. Gaat dat samen?

Jan schrijft over mediteren en psychose. Kan dat wel? Gelukkig ben ik nieuwsgierig, onderzoekend en een tikkeltje eigenwijs. Ja, het kan.

Jan schrijft over mediteren en psychose. Is dat verstandig? “Nee dat moet je echt niet doen, mediteren. Jij niet.” Dat zei een goedbedoelende tante tegen mij. Zij doelde op mijn geschiedenis met psychose. Zij was bekend met boeddhisme en dit was haar advies op grond van wat ze om zich heen had gehoord. Gelukkig ben ik nieuwsgierig, onderzoekend en een tikkeltje eigenwijs.

Ik nam voorzichtig stapjes in de wereld van meditatie. Toen ik deze zomer een vijfdaagse stilte retraite ging doen -voor het eerst na 8 jaar meditatie ervaring- stond er expliciet in het aanmeldingsformulier dat de retraite niet geschikt was voor mensen met een verleden met psychose. Bij twijfel werd naar het individuele geval gekeken. Deze aanpak was gebaseerd op voorgaande ervaringen.

Kan je op retraite met een geschiedenis van psychose?

Ik denk dat het goed is, dat retraitebegeleiders samen kijken, met een retraitedeelnemer of het inderdaad het goede moment in iemands leven is om een retraite te volgen. Maar of een psychosegevoeligheid per definitie  een uitsluitingscriterium is, daar zet ik mijn vraagtekens bij. Gelukkig, omdat ik al drie jaar heel stabiel ben, werd ik geaccepteerd in de retraite.

Waarschijnlijk zit er een kern van waarheid in, dat als je midden in een psychose zit, meditatiebeoefening lastig kan zijn. Een psychotische beleving kan tenslotte al je aandacht opslokken, terwijl het juist de bedoeling is -bij mindfulnessmeditatie– om je aandacht bij de ademhaling te houden.

Waarschijnlijk heeft een ‘reguliere’ retraitebegeleider bovendien ook niet de tools om met iemand om te gaan die in een acute psychose verkeert. Als begeleider ben je daarnaast verantwoordelijk voor een (grote) groep. Je kan dan vaak niet de passende zorg geven die iemand in een acute psychose nodig heeft. Een retraitebegeleider  is doorgaans niet de juiste persoon daarvoor.

Deze twee aspecten maken het minder wijs om een retraite te gaan volgen als je volop in een psychose zit: Een psychotische beleving eist alle (innerlijke) aandacht op en een retraitebegeleider kan vaak niet omgaan met een acute crisis, want daar zijn ze simpelweg niet toe opgeleid en in die positie staat een meditatieleraar doorgaans niet. Ze zijn in principe geen hulpverleners, hoewel meditatie wel heel troostend, helpend en helend kan zijn.

Wat zegt de wetenschap?

De wetenschap zegt echter iets heel interessants over psychose en meditatie. Zo blijken sommige vormen van mindfulnessmeditatie een (redelijk) positief effect te hebben op weer met de voeten op aarde te komen en een psychosebeleving deels los te laten.

De bewering dat je met een psychosegevoeligheid absoluut niet moet gaan mediteren, klopt dus niet per se. Het zou in ieder geval niet automatisch moeten betekenen dat je niet mag mediteren of met een retraite mee mag doen. Bekijk het met elkaar en wees eerlijk naar jezelf en naar de ander in dat verkenningsproces.

Doe jezelf ook geen geweld aan en kies niet meteen voor een tiendaagse intensieve meditatie retraite in volledige stilte, als je zes maanden uit een psychose bent. Of, minstens zo belangrijk, als je nog nauwelijks meditatie-ervaring hebt. Eigenlijk is dat voor niemand aan te raden. Dat is als een marathon lopen zonder ervoor getraind te hebben.

Begin eerst eens met een mindfulnesscursus zoals de MBSR. Zoek een Sangha (meditatiegroep). Na wat oefenen kan je kijken naar een retraite van een weekend of vijf dagen.

Je mag jezelf in ieder geval de tijd geven. Rijpingsprocessen in de geest volgen hun eigen tempo. Dat hoef je niet te forceren, integendeel.  Tegen een bloem zeggen dat hij sneller moet gaan groeien, heeft geen zin. Geduld, de plant op zijn beloop laten, dat heeft zin.

Traumasensitieve mindfulness

Onderzoek naar meditatie staat nog in zijn kinderschoenen. Wat wel boven water komt, is dat meditatie niet voor iedereen, altijd, alleen maar positieve effecten heeft. Met meditatiebeoefening kan je delen in jezelf aanraken die veel zelfzorg en helend vermogen vragen.

Zo is er een steeds groter veld over traumasensitieve mindfulness zich aan het ontwikkelen. David Treleaven is daar de grondlegger van. In een notendop wordt daarbij gezegd dat je het beste met je bewustzijn binnen een bepaalde bandbreedte van ervaring kan blijven. Dat heet het zogenaamde ‘window of tolerance’.

Als bijvoorbeeld traumatische herinneringen omhoog komen en ze worden te heftig, is misschien zitmeditatie met de ogen dicht niet de beste variant van meditatie. Je hoeft dan niet een meditatie te forceren. Ga iets anders doen (en meld het bij iemand die je vertrouwt dat het even niet gaat).

Gelukkig zijn er ook nog andere vormen van meditatie zoals loop- beweeg- en eetmeditatie. Dit is wat meer gericht op ervaringen met een zekere interactie met de wereld om je heen.  Dat kan -vooral op zo’n moment- helpend zijn om in het hier en nu te blijven. Dat is uiteindelijk waar het om gaat.

Mocht je mediterend toch tegen lastige ervaringen aanlopen (zoals bij herbeleving van trauma), dan is er een hele mooie stichting die mensen helpt met moeilijke ervaringen in meditatie: het zogenaamde Cheetah House. Mocht je tijdens meditatiesessies te maken krijgen met bijvoorbeeld traumatische herbeleving en je voelt dat mediteren niet helpend is voor jou, dan kan je zeker contact met hen opnemen.

Meditatie en (een geschiedenis van psychose) kan samen, maar geef jezelf de tijd

Leven met een psychosegevoeligheid en meditatie kunnen dus wel samen gaan. Sterker nog het kan je helpen bij je herstel en het hervinden van balans in het leven.  Je hoeft jezelf echter niet te forceren.. Je mag zuinig op jezelf zijn en jezelf de tijd geven om te rijpen en te groeien  in meditatiebeoefening. Als je de plant de ruimte geeft en de condities voor bloei onderhoudt, dan gaat de bloem uiteindelijk,  als vanzelf, open.


Jan is een mens dat zich bezig houdt met meditatie, zingeving en herstel.

Fotocredits: Afbeelding is gemaakt door AI

Meer lezen over mediteren en psychose?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

Reacties

10 reacties op “Mediteren en Psychose. Gaat dat samen?”

  1. Jose Smit

    Hoi Jan, ik mediteerde veel toen ik mijn eerste psychose kreeg. Was ervaren. In de tien jaar daarna met langdurige psychosen bleek dat meditatie mij sneller naar psychosen bracht. Pas nu, ruim 3 jaar zonder psychosen, is er weer meer ruimte en aarding om werkelijk te mediteren, zonder meegenomen te worden naar psychotische belevingen. Ik denk echter wel dat het is zoals jij zegt, dat het per persoon verschillen kan. Voor mij was het niet het juiste om te doen tijdens de psychosestormen. Het triggerde mij. Maar ik miste het vreselijk. Wel was het zo dat ik er steun en hulp aan had ervaren te zijn en het leven zelf werd meer en meer meditatief, dat bleef ook zo tijdens psychosen. Nu, na ruim 3 jaar zonder, moet ik wel weer oefenen in focus en aandacht en doe ik het ook niet te lang. Zitten en naar binnen keren. Wat ik wel doe is de dingen met aandacht doen( mindfulness), dat heeft me enorm geholpen tijdens de woeste jaren vol chaos en dat doet het nog, nu het rustiger is. Maar nu is het wel zo heerlijk en fijn dat ik weer kan thuis komen bij mezelf door meditatie weer op te p[akken. Het relativeert enorm en geeft me ruimten van vrede en eindeloosheid. Het helpt alles door me heen te laten gaan zonder te hechten. Dus ik ben er wel voor dit steeds opnieuw op te zoeken, als je het even moet laten omdat het bij psychose kan triggeren.

    1. Jan

      Hallo José,

      Hé wat interessant om jouw verhaal te horen! Bedankt voor jouw uitgebreide reactie. Leerzaam ook voor mij!

      Het klinkt alsof je onderhand manieren van meditatie hebt gevonden die wat beter bij je passen bijv door dingen met aandacht te doen. Fijn!

      Ik herken het dat meditatie zoveel kan brengen, in de juiste mate en vormen weliswaar.

      Dankjewel voor het delen.

      Groetjes

    1. Jan

      Hallo Sandra, dankjewel voor het delen van de link. Fijn dat die meditatie je zo geholpen heeft. Groetjes

  2. Birgit Meijer

    Voor mij heeft meditatie veel gebracht . Bij een aanloopperiode van de psychose ben ik in staat om uit de nare gedachte patronen te stappen. Door met aandacht adem te halen.
    Als ik weer in balans ben. Kan ik ook geleide meditaties doen.

    1. Jan

      Hoi Birgit,

      Jeetje wat herkenbaar, dat meditatie kan helpen om uit bepaalde denkpatronen te komen en te blijven. Mindfulnessmeditatie heeft mij persoonlijk ook geholpen om idd te (h)erkennen dat ik ook gewoon kan kijken naar mijn gedachtes zonder daar verder iets mee te hoeven doen. Heel fijn!

      Tof dat je ook geleide meditaties dan weer kan oppakken. Super waardevol!

  3. Het helpt je om rustig te worden als je een bericht ziet dat al jouw hulpmiddelen bekritiseerd. Eerst merk je dat je gestrestst raakt en het vermogen tot kritische reflectie verliest. Dan zou je naar een instructie hoe je met je stress kan om gaan. Je kijkt op je hardslag horloge en inderdaad, je waarneming is goed, je bent gestress door het bericht op psychosenet. Je probeert te relativeren, waarom zou iemand iets tegen het beheersen van stress hebben, wat is er mis met geduld? Je leert van de moderne mindfulness app over de consumptie maatschappij merkt op dat je het wel heel erg op je zelf reflecteert. Je denkt aan gaza en oekranie en dan weer aan hoe gestresst je wel niet bent door het bericht op psychose net. Hoe kan het dat mensen lachen en zingen terwijl andere mensen pijn lijden? Maar misschien is zingen hier juist wel goed. Je herinnert met mindfulness dat je in de psychiatrie het liedje let it be hebt geleerd om los te laten en zet dat op. 120…. 103.. Wat is er mis met geduld?

    1. Jan

      Hoi Mishik,

      Als ik je bericht zo lees, krijg ik de indruk dat het artikel veel met je doet. Bedankt dat je reageert op het artikel en jouw woorden inspireren mij weer. Er is inderdaad niks mis met geduld. Integendeel!

  4. Petra van Empelen

    Interessant verhaal. Ik deel de genoemde visie van de wetenschap over (stilte)meditatie: brengt rust en juist ook met je beide benen op de grond. Helpt tegen mentale drukte en verbetert je lichamelijke gewaarzijn, en dus ook je werkelijkheidsbeleving. Prima, als het bij je past!

    1. Jan

      Wat fijn dat je de wetenschappelijke visie deelt! Ja het heeft mij ook veel gebracht!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *