Onder de pseudoniem Jan vertelt deze gastblogger: “Ik las op PsychoseNet een aantal artikelen over spiritualiteit en psychose. Dat zette mij aan het denken. Was mijn psychose ook een vorm van spiritueel ontwaken?”
Tenslotte ben ik kort erna actief geworden binnen een boeddhistische community. Die bevlogenheid is ontstaan redelijk kort na mijn tweede psychose.
Nasleep psychose leidde tot het vinden van boeddhisme
Mijn conclusie nu is eigenlijk: het is niet de psychose zelf geweest, maar wel de pijnlijke nasleep die heeft geleid tot het vinden van het boeddhisme. Zo moest ik accepteren dat ik een tweede psychose had, en daaropvolgend besloot ik om niet naar China te gaan om te werken aan een diplomatieke loopbaan. Dàt proces was voor mij de reden om ’toevlucht’ te nemen -zoals ze dat noemen- tot het boeddhisme. Ik moest in zekere zin rouwen om dit verlies van een stukje gezondheid, autonomie en levensperspectief.
Medicatie en therapie waren essentieel
Voor het herstellen van een psychose waren medicatie en therapie essentieel, maar om een leven met een psychosegevoeligheid zinvol te (be)leven, bleek voor mij het boeddhisme een zeer waardevol, boeiend en verfrissend perspectief. Het gaf ruimte om de wereld met nieuwe ogen te bekijken, om te kunnen waarderen dat er ook een aantal dingen goed gingen in mijn leven en dat ik genoeg factoren in en om mij heen had om gelukkig te zijn.
Is mijn psychose dan een vorm van spiritueel ontwaken?
Mijn psychoses hebben doorgaans geen ‘spirituele’ dimensie. Ik heb met name last van achterdocht ten opzichte van allerlei dingen, maar dat voelde nooit als een ‘spirituele’ openbaring of iets dergelijks. Achteraf gezien zou ik dus zeggen dat de psychoses wel de deur opende voor mijn spirituele ontwikkeling, maar ik moest er wel nog steeds zelf doorheen stappen.
Soms moeten emotionele/ psychische ontwikkelingen rijpen in de geest. De psychose doorleven was de eerste stap. De acceptatie van de diagnose was de tweede stap. Het doorleven van de moeilijke gevolgen op bijvoorbeeld mijn loopbaan was net zo nodig voor het begin van mijn spirituele ontdekkingstocht. Door al deze stappen, raakte mijn geest rijp om open te staan voor boeddhistische wijsheden. En hoe!
Mijn eerste boeddhistische retraite
Mijn eerste boeddhistische retraite, 2 jaar na mijn tweede psychose, voelde als regen in de woestijn voor mijn innerlijke leven. Die regenbui vond ook fysiek plaats: ik heb heel hard moeten huilen. Voor het eerst mocht mijn emotionele pijn de ruimte krijgen. Ze mocht erkend worden door mezelf. Voor het eerst mocht ik vriendschap sluiten met mijn emoties, met mijn donkere kanten en mijn mooie kanten. Ik hoefde niet meer met mezelf in gevecht, maar ik mocht vrede sluiten met mezelf. Woooow, dat was echt nieuw voor mij!
De rouw om het verlies van het perspectief van mijn ‘oude’ leven mocht er zijn. Ik mocht simpelweg rouwen om dat verlies. Die acceptatie, die voelde zo bevrijdend. Het was als een emotionele vulkaanuitbarsting waarvan het as en de magma ruimte creëerde voor een nieuw leven, een nieuw perspectief. Mijn boeddhistische beoefening was geboren.
Is spiritualiteit zweverig of ook voor een mens van de wetenschap?
Ik merk overigens dat ik nog steeds wel moeite heb met het woord spiritualiteit, omdat ik mezelf beschouw als een mens van de wetenschap. In mijn woordenboek stond ‘spiritualiteit’ altijd gelijk aan ‘zweverig’. Eerlijk gezegd is dat nog steeds een beetje zo, maar ik denk wel dat aandacht hebben voor een levensbeschouwelijke dimensie in het leven, heel veel kan brengen.
Ik blijf de spirituele dimensie van mijn leven ‘voeden’, desalniettemin kijk ik daarbij wel wat passend is voor mij en wat constructief is voor mijn leven. Ook in dit domein probeer ik ‘gezond’ te ‘eten’ en de middenweg te bewandelen. De juiste maat hierin vinden, is daar een belangrijke pijler in. En ook al zeg ik het zelf, dat lukt me best aardig!
Realiteit onder ogen zien: dát bleek mijn spiritueel ontwaken
Niet de psychose, maar dus eigenlijk de realiteit onder ogen zien, dát bleek uiteindelijk mijn spirituele ontwaken te ontketenen. Hoe moeilijk dat ook was, dát was de doorslag. Ik ben daar heel dankbaar voor en gelukkig kan ik nu leven op een manier die veel beter bij me past. Wat een geweldige ontwikkeling!
Jan (pseudoniem), een mens dat bezig is met herstel en zingeving.
Fotocredits: Foto gemaakt met AI.
Meer weten over spiritualiteit?
- Tussen spiritualiteit en antipsychotica – het dilemma van Dennis
- Maak kennis met… Tim Knoote, blogger over bipolariteit, psychosegevoeligheid & spiritualiteit
- Over spiritualiteit gesproken
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Verder lezen over goede zorg en GGZ?
Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.
Geef een reactie