Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Mythen over Psychose – Psychose Awareness Day 2024

Voor Psychose Awareness Day 2024 publiceerden we 5 mythen over Psychose met uitleg erbij waarom deze mythen niet kloppen.

Voor Psychose Awareness Day 2024 publiceerden PsychoseNet en Netwerk Vroege Psychose 5 verschillende mythen over Psychose op onze social media kanalen, met uitleg erbij waarom deze mythen over psychose allemaal niet kloppen.

Heb je ze gemist? We hebben ze alle vijf op deze pagina voor je gebundeld.

Mythe 1: Alle mensen met psychose zijn gevaarlijk

Mythe over Psychose 1:

Als mensen met psychose gewelddadig worden zijn de acties vaker bizar en komen zij in het landelijke nieuws. Daardoor lijkt het alsof alle mensen met psychose agressief worden. Dit klopt niet.

Vaak speelt er bij agressie bij psychose andere problematiek zoals middelenmisbruik, persoonlijkheidsproblematiek, een problematisch leervermogen, niet aangeboren hersenletsel, etc. Feit is dat de meeste mensen met psychose niet gewelddadig worden.

Mythe 2: Psychose is zeldzaam

Mythe over Psychose: Ongeveer 2-3% van de mensen voldoet ooit in hun leven aan de diagnose psychose. Dat betekent dat er in een gemiddelde straat in Nederland 1-2 personen wonen die ooit een psychose meemaken. Psychotische ervaringen, ook wel bijzondere ervaringen genoemd, komen gemiddeld bij 40% van de jeugd voor.

Psychotische ervaringen nemen toe bij stress en slaaptekort. Iedereen is wel eens een beetje psychotisch.

Mythe over Psychose 2:

Ongeveer 2-3% van de mensen voldoet ooit in hun leven aan de diagnose psychose. Dat betekent dat er in een gemiddelde straat in Nederland 1-2 personen wonen die ooit een psychose meemaken. Psychotische ervaringen, ook wel bijzondere ervaringen genoemd, komen gemiddeld bij 40% van de jeugd voor.

Deze ervaringen betreffen:

  • Het zien, horen, ruiken, voelen of proeven van iets wat anderen niet ervaren.
  • Milde achterdocht.
  • Gedachten die snel, heel langzaam of door elkaar gaan.
  • Kleine dingen die ineens betekenis krijgen.
  • Psychotische ervaringen nemen toe bij stress en slaaptekort. Iedereen is wel eens een beetje psychotisch.

Mythe 3: Als je een psychose hebt gehad blijf je voor altijd ziek

Mythen over Psychose

Mythe over Psychose 3:

Er zijn mensen die hun leven lang last houden van een psychosegevoeligheid. Een aantal van hen houdt psychotische symptomen, weer andere mensen hebben terugkerende psychosen.

Het is echter goed mogelijk helemaal te herstellen van een psychose, geen klachten meer te ervaren of nog symptomen te ervaren waar goed mee te leven is. Ook na meerdere psychosen is het mogelijk weer een levenswaardig leven te leiden met een partner, eventueel kinderen, een baan en sociale contacten.

Mythe 4: Mensen met een psychose hebben een gespleten persoonlijkheid

Mythe over Psychose: Tijdens een psychose kunnen mensen tijdelijk denken dat ze iemand anders zijn. Als de psychose voorbij is, is deze overtuiging meestal ook voorbij. Mensen met een dissociatieve persoonlijkheidsstoornis zijn door een opstapeling van nare gebeurtenissen vanaf de kinderleeftijd, van binnen verdeeld geraakt in verschillende delen die eigen gedrag en emoties kunnen hebben. Hoewel er overlap kan zijn tussen deze twee stoornissen, zijn ze niet hetzelfde.

Mythe over Psychose 4:

Tijdens een psychose kunnen mensen tijdelijk denken dat ze iemand anders zijn. Als de psychose voorbij is, is deze overtuiging meestal ook voorbij. Mensen met een dissociatieve persoonlijkheidsstoornis zijn door een opstapeling van nare gebeurtenissen vanaf de kinderleeftijd, van binnen verdeeld geraakt in verschillende delen die eigen gedrag en emoties kunnen hebben. Hoewel er overlap kan zijn tussen deze twee stoornissen, zijn ze niet hetzelfde.

Mythe 5: Een psychose is erfelijk

Mythe over Psychose: Er zijn wel aanwijzingen dat er sprake is van een aanleg voor psychose, die erfelijk kan zijn. Het hebben van een eerstegraads familielid met psychose is echter niet voorspellend voor een psychose. 
Het doormaken van meerdere traumatische gebeurtenissen, met name vroegkinderlijk trauma zoals misbruik, is wel voorspellend voor een psychose. Ook de afstand tussen we je bent en wie je graag wilt zijn heeft invloed op het ontstaan van een psychose, evenals het gebruik van middelen.

Mythe over Psychose 5:

Er zijn wel aanwijzingen dat er sprake is van een aanleg voor psychose, die erfelijk kan zijn. Het hebben van een eerstegraads familielid met psychose is echter niet voorspellend voor een psychose.

Het doormaken van meerdere traumatische gebeurtenissen, met name vroegkinderlijk trauma zoals misbruik, is wel voorspellend voor een psychose. Ook de afstand tussen we je bent en wie je graag wilt zijn heeft invloed op het ontstaan van een psychose, evenals het gebruik van middelen.

Wat is Psychose Awareness Day?

Elk jaar vragen mensen over de hele wereld op 24 mei weer aandacht voor psychose. Psychose is immers voor velen een onbekende en onbegrepen aandoening en dat leidt helaas nog steeds tot veel vooroordelen en stigmatisering. In 2019 werd de Psychose Awareness Day voor het eerst in Nederland georganiseerd. Deze jaarlijks terugkerende activiteit is van belang voor mensen met psychose.

Meer lezen over Psychose?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

Reacties

2 reacties op “Mythen over Psychose – Psychose Awareness Day 2024”

  1. marjory van twist

    psychoses komen voort uit angst voor je omgeving en je kunt woedeaanvallen krijgen of doodsangst.

  2. carmen.ploeg

    Hi ik zoek naar de relatie en/of verschillen tussen ADHD en HSP.(voor mijzelf) Ben nazaat van een moeilijke familie waarin nooit werd overlegd of toegelicht.m aar waarin broer een psychose kreeg en in utrecht zat.
    Woon dichtbij en werk graag mee aan onderzoek.dit teneinde te kunnen begrijpen en mijn kinderen juist te kunnen inschatten (vele traumatische situaties ook in het buitenland/overzee met echtscheiding ) Zou graag op basis van mijn ervaringen meewerken aan transparantie voor de toekomst, tijdige bijsturing in de opvoeding mogelijk doen maken en tot enkele generaties terug de zaken kunnen herleiden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *