Jim van Os kondigde in oktober 2019 aan dat er een debat georganiseerd wordt over de vraag of medicatievrije behandeling bij psychose een wettelijk vastgelegde keuzeoptie zou moeten zijn. Wat vind jij?
Heb je die aankondiging gemist of wil je het nog eens lezen, klik dan hier.
In Noorwegen is die medicatievrije behandeloptie sinds 2015 wettelijk vastgelegd. Hier ging een jarenlange lobby door gebruikersorganisaties aan vooraf.
Jim eindigde zijn blog met de vraag:
Willen we in Nederland ook een wettelijk beschermde keuze om zonder antipsychotica behandeld te kunnen worden?
Op die vraag willen we graag alvast jullie antwoord!
Dus mocht je een antwoord of visie hebben op bovenstaande vraag, horen we dat graag van je. De antwoorden willen we presenteren op het congres aanstaande zomer. Probeer je antwoord in maximaal 100 woorden te formuleren, zodat we zo veel mogelijk antwoorden kunnen laten zien op het congres. Anoniem natuurlijk.
STUUR JE ANTWOORD NAAR: debatantipsychotica@gmail.com
Medicatievrije behandeling is natuurlijk meer dan geen medicatie gebruiken.
In Noorwegen zijn er inmiddels door het hele land centra die medicatievrije behandelmogelijkheden bieden bij psychotische klachten. Het Helse Bergen universiteitsziekenhuis is een van die centra. Op hun website geven ze informatie over hun ‘medicijnvrije cursus’:
“We weten weinig over psychosebehandeling zonder antipsychotica, omdat er grote tekortkomingen zijn in de onderzoeksliteratuur. Een nieuw rapport van het Institute of Public Health concludeert dat er geen gecontroleerde studies zijn uitgevoerd, die psychosociale behandeling vergelijken mét en zónder medicijnen voor actief psychotische patiënten.
Sommige mensen denken dat men de resultaten van een medicijnvrije behandeling kent door de placebogroepen in onderzoeken naar onderhoudstherapie, maar dit is een misvatting. Medicatievrije cursussen verschillen van placebogroepen om verschillende redenen:
- De cursus is gebaseerd op herstelgerichte praktijk en heeft een expliciete focus op samenwerking en gebruikersbetrokkenheid. Dit kan extra motivatie, toewijding en de ervaring van regie geven voor de eigen behandeling.
- De cursus is gebaseerd op de eigen wens van de patiënt voor behandeling via niet-medicamenteuze methoden.
- De behandeling heeft een duidelijke inhoud van aanbevolen psychosociale behandelingsmaatregelen.
- De cursus is niet strikt “drugsvrij”, maar is een flexibele cursus die het gebruik van antipsychotica of andere medicijnen mogelijk maakt, gebaseerd op de behoeften van het individu.
Een van de belangrijkste doelen van het project is ervaring op te doen met medicatievrije behandeling en deze te documenteren. Dit is nodig om het aanbod te verbeteren, een bredere implementatie te bevorderen en de basis te leggen voor onderzoek.”
De medicatievrije centra lijken een relatief holistische benadering van gezondheid gemeen te hebben.
Er wordt bijvoorbeeld ingaan op de algemene gezondheid, levenssituatie en wensen van het individu. Lichaamsbeweging, muziektherapie, verschillende soorten groepsbijeenkomsten en activiteiten in de natuur kunnen deel uitmaken van de behandelprogramma’s.
Onderstaande link leidt naar een tool die de mensen van Bergen Helsen hebben ontwikkeld. Het is bedoeld om mensen met psychotische klachten te begeleiden in het maken van een eigen keuze ten aanzien van behandeling. Via de link kun je meer ontdekken over wat er wordt aangeboden.
https://minhelse.helsenorge.no/samvalg/verktoy/psykose/mitt-valg
Er is op internet meer te vinden over de verschillende ‘medicatievrije’ initiatieven, hun visies en behandelingen.
Michèle Bijlefeld is arts. Ze schreef eerder op PsychoseNet de blogs ‘Wat is heilig: de eed of de BIG-registratie?‘, ‘Taboe op Psychose‘ en ‘Depressie met Liefde behandeld’.
Prof. dr. Jim van Os, Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London. Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedIn, Facebook, Twitter en YouTube.
Geef een reactie