Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Waar is behoefte aan in de nazorgfase van een psychose?

nazorg app

Hallo allemaal! Ik zal mezelf even voorstellen. Ik ben Floortje Meijer, 23 jaar, 4e jaars ’Communication and multimedia’ studente, woonachtig in het prachtige Rotterdam. De reden dat ik een blog schrijf op PsychoseNet heeft alles te maken met het feit dat ik 10 jaar geleden geconfronteerd ben met de psychose van mijn moeder.

Ik was een klein meisje van 12 jaar oud en kwam langzaam maar zeker tot de conclusie dat mijn moeder veranderde in iemand die ver van de mama stond waar ik altijd op kon bouwen.

Na veel gekke situaties en vreemde uitlatingen vertelde ik mijn vader dat er iets niet goed was. Mijn moeder vond bijvoorbeeld dat de kleur rood stond voor kwaad en de felgroene spulletjes uit mijn kamer uit het huis moesten. Mijn vader vond in eerste instantie dat we het nog even aan moesten kijken, tot hij zelf ook merkte dat er iets flink mis was met mijn moeder. Hij heeft toen geregeld dat ze naar de PAAZ afdeling in het ziekenhuis kon.

Ik vond het heel fijn dat mijn moeder eindelijk geholpen werd, maar was ook onwijs bang dat mijn moeder nooit meer dezelfde beschermende, lieve en wijze vrouw zou worden.

Tijdens de intensieve periode op de PAAZ heb ik haar nooit bezocht, omdat ik bang was om haar in een verwarde toestand te treffen. Uiteindelijk ging het gelukkig stukken beter met haar en mocht ze eindelijk naar huis. Vreemd genoeg was dat niet direct een opluchting. De psychologen waarmee ik sprak in die periode dat mijn moeder ziek was, vertelde mij dat een psychose iets is dat heel kort kan duren, maar mogelijk ook nooit meer over zou kunnen gaan. Gelukkig zag ik naar verloop van tijd weer een vrouw die steeds meer op mijn moeder begon te lijken.

Toch voelde mijn moeder zich nadat ze uit het ziekenhuis was ontslagen nog vaak depressief.

Daarnaast voelde ze zich vaak eenzaam en onbegrepen door haar omgeving.
Haar psychose heeft op mij een grote indruk achter gelaten. Voor langere tijd heb ik eens in de week een psycholoog gezien om te praten over de gebeurtenissen. Ook vond ik het moeilijk om mijn moeder ongelukkig te zien. Ik wilde zo graag dat ze weer vol in het leven stond en het leven makkelijk opnieuw op kon pakken. Dat is dan ook de rede dat ik nu tijdens mijn afstuderen graag iets wil betekenen voor mensen die met een psychose te maken hebben (gehad).

De studie waarover ik het eerder had, Communication and Multimedia design, is een studie die is gericht op het ontwerpen van interactieve toepassingen. Denk hierbij aan applicaties voor op de smartphone, websites, games, interactieve installaties. Eigenlijk alles, zolang er maar een interactie tussen mens en een ‘device’ plaats vind.

In de afgelopen 3,5 jaar dat ik deze HBO studie al gevolgd heb, heb ik veel geleerd. Deze kennis wil ik nu graag gebruiken om de overgang tussen het einde van de behandeling van een psychose en de start van het leven na de psychose te vergemakkelijken. Terugkeer naar de eigen omgeving, werk of studie en het weer opbouwen van sociale contacten zijn hier bijvoorbeeld belangrijke stappen in.

Tijdens mijn stageperiode wil ik een interactieve toepassing ontwerpen die mensen die een psychose hebben gehad de mogelijkheid biedt de nazorg te krijgen die zij nodig hebben, zonder de tussenkomst van artsen of psychologen.

Heb jij ervaring met psychose (direct of indirect als bijvoorbeeld ouder, vriend(in) of hulpverlener), dan wil ik je graag  vragen of je mij kunt helpen met het vinden van antwoorden op een aantal vragen.

  • Wat was voor jou belangrijk in het nazorgtraject?
  • Heb je iets gemist dat je had kunnen helpen? Waardoor voelde jij je geholpen?
  • Waar had je tijdens de nazorg vooral behoefte aan? Lotgenotencontact omdat je je misschien schaamde of eenzaam voelde, of juist meer praktische ondersteuning?

Kun je mij vertellen wat je hebt gemist in jouw nazorgtraject? Had je ergens specifiek behoefte aan? Of heb je een goed idee wat iemand tijdens de nazorg zou ondersteunen?

Ik hoop ontzettend dat je me kunt helpen en jouw ervaringen met mij wilt delen, zodat ik een mooi product kan ontwikkelen ter ondersteuning van het nazorgtraject van mensen die een psychose hebben gehad.

Interesse? Vul het onderstaande formulier in of mail naar floortje@psychosenet.nl , dan neem ik contact met je op!
[contact-form-7 id=”10424″ title=”Nazorg”]

 


Floortje Meijer – student Communication and Multimedia

photo credit

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *