Het IDA-project van de Universiteit van Amsterdam, een onderzoek naar identiteitsontwikkeling, geestelijke gezondheid, en online gemeenschappen, is tot 1 juli 2024 hard op zoek naar deelnemers.
Ontwikkeling van je eigen identiteit
De ontwikkeling van een eigen identiteit, oftewel wie je bent, wat je belangrijk vindt, en wie je wilt worden, helpt om goed te kunnen functioneren in de maatschappij. Toch zorgt deze zoektocht regelmatig voor verwarring en onzekerheid. Door een combinatie van persoonlijke factoren kan dit leiden tot, of bijdragen aan, verschillende psychiatrische aandoeningen, zoals depressie, angst, verslaving, of psychosegevoeligheid.
Ieder mens heeft een eigen manier om om te gaan met negatieve gebeurtenissen en gevoelens, voor sommigen is dat zelfverwonding, bijvoorbeeld door zichzelf te snijden of te krassen. Natuurlijk is dit gedrag erg individueel bepaald en zijn er naast emotieregulatie nog vele andere redenen mogelijk waarom iemand zichzelf verwondt.
Identiteitsontwikkeling en zelfverwonding
Toch is onderzoek naar identiteitsontwikkeling en zelfverwonding schaars, zeker in combinatie met de mogelijke invloed die online groepen hierop kunnen hebben. Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd te maken met het internet en alles wat het te bieden heeft. Online groepen kunnen helpen, bijvoorbeeld door te beschikken over gerichte informatie, contact te bieden met lotgenoten, of juist voor afleiding te zorgen. Activiteit in zo’n online groep kan ook van invloed zijn op de verdere ontwikkeling, daarom is het belangrijk hier rekening mee te houden in onderzoek.
Doel van de studie
De IDA-studie heeft als doel om de preventie voor geestelijke gezondheidsproblemen bij jongvolwassenen te verbeteren door de rol van identiteitsontwikkeling te bestuderen. Specifiek zullen we onderzoeken hoe identiteit samenhangt met algeheel welzijn en psychische problemen, zoals depressieve symptomen en zelfverwondend gedrag.
Bovendien zullen we de rol van online groepen onderzoeken, omdat eerder onderzoek heeft aangetoond dat deze nuttig kunnen zijn voor advies op een meer gepersonaliseerd niveau dan met het gebruik van generieke webpagina’s. Deze kennis zal worden gebruikt om bij te dragen aan effectievere en meer gepersonaliseerde zorg voor jongvolwassenen.
Eénmalige online vragenlijst
Het onderzoek bestaat uit het eenmalig invullen van een online vragenlijst. Dit neemt tussen de 5 en 20 minuten in beslag afhankelijk van de gegeven antwoorden. Deelname is geheel vrijwillig en alle verkregen data worden volledig geanonimiseerd.
Wie zoeken de onderzoekers?
- Mensen van 16 jaar en ouder
- Ervaring met zelfbeschadiging
- Deel van één (of meerdere) online gemeenschappen, bijv. forums of chatgroepen.
Wil je meedoen?
Ben je geïnteresseerd en wil je graag meedoen aan dit onderzoek, klik dan op de button:
Wat levert jouw deelname op?
We verloten een aantal bol.com tegoedbonnen, elk ter waarde van €20,- onder de deelnemers. Als je hiervoor in aanmerking wilt komen, kun je dit aangeven na het voltooien van de vragen.
Voor vragen kun je contact opnemen met Tinne Buelens (t.buelens@uva.nl) of Xanthe de Kuijer (xanthe.dekuijer@student.uva.nl).
Meer lezen over identiteitsontwikkeling?
- Als een stoornis je identiteit wordt…het effect van een label
- Trauma en identiteit – Vivian Broughton
- Identiteit, een plastic masker of het kwetsbare vlees eronder? – over depressie
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Verder lezen over goede zorg en GGZ?
Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.