Traumatische gebeurtenissen kunnen enorme effecten hebben op de psychische en lichamelijke gezondheid. Trauma gaat niet alleen over heftige gebeurtenissen zoals seksueel misbruik, mishandeling en het meemaken van een geweldsdelict.
Ook het ontbreken van zorg, opgroeien in armoede of blootgesteld worden aan ongezonde invloeden van onze verzorgers, kunnen een stempel achterlaten.
Het nieuwe boek Trauma Begrijpen in 33 vragen doet recht aan die bredere definitie van trauma en brengt op een begrijpelijke manier oorzaken, behandelingen en bejegening samen.
Jim van Os vertelt:
“De GGZ is enorm aan het veranderen. Dit betekent dat de mensen die werken in de ggz mee moeten veranderen.
Voor alle opleidingen in de GGZ (verpleegkundigen, psychologen, psychiaters, ervaringsdeskundigen, social work, PMT en andere opleidingen) schreef ik met Stijn Vanheule en Simona Karbouniaris, onderstaande twee boeken.
Trauma Begrijpen in 33 vragen– Simona Karbouniaris en Jim van Os
Psychose Begrijpen in 33 vragen – Stijn Vanheule en Jim van Os
De boeken anticiperen de komende veranderingen, maar geven de opleiding ook voldoende inzicht en kennis in de huidige wijze van werken.
Ook zijn ze geschikt voor iedereen die zelf, direct of indirect, te maken krijgt met trauma of psychosegevoeligheid.
Wetenschappelijk – maar in cocreatie met ervaringskennis, relationeel werken en herstelgerichtheid. En uniek – al zeg ik het zelf.”
Jim van Os
Meer lezen over trauma?
- Onzichtbare wonden – Kay Douglas | boek
- Zie je mij? – Hameeda Lakho en Jeroen Wapenaar | boek
- De cirkel doorbroken – Over intergenerationeel trauma | blog