Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

Oproep voor documentaire Jouw woord tegen het mijne – hoor je stemmen en wil je meedoen?

Documentaire Jouw woord tegen het mijne van Maasja Ooms. Hoe ga je om met stemmen in je hoofd? Wil je meedoen?

Hoe ga je om met stemmen in je hoofd die je teisteren, die je niet de baas bent en je zelfs bevelen geven die niet te weerstaan zijn? Moet je deze stemmen negeren en met medicijnen bestrijden, of is er misschien wel meer te ontdekken als je ze serieus neemt? Daarover gaat de documentaire Jouw woord tegen het mijne van regisseur Maasja Ooms

Ze hoopt met deze film te laten zien dat het horen van stemmen gewoner is en vaker voorkomt dan men over het algemeen denkt. Daarom komt er rondom de film ook een impact-campagne waarin we samenwerken met (ervarings)deskundigen.

De film wordt geproduceerd door Cerutti Film en zal eind 2025 worden vertoond in bioscopen en wordt in 2026 uitgezonden door de VPRO.

Over de maakster

Regisseur en cameravrouw Maasja Ooms maakte eerder met de documentaires Alicia, Rotjochies en Jason, een drieluik over de jeugdzorg waarin ze laat zien hoe jongeren daar in de knel komen. ‘De liefde- en respectvolle camera van Ooms brengt Jason niet alleen als slachtoffer in beeld, maar laat ook zien hoe hij zijn ervaringen gebruikt om te zorgen dat anderen niet hoeven te ondergaan wat hij heeft meegemaakt.’ (bron: IDFA).

De films van Maasja Ooms wonnen meerdere prijzen en leverden een belangrijke bijdrage aan het maatschappelijk debat. Met haar nieuwe film hoopt Maasja Ooms bij te dragen aan meer begrip voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Nu richt ze zich op mensen die stemmen horen en hoe zij proberen daar een betekenis aan te geven.

Wat we vragen

Op zaterdag 18 mei organiseert Maasja Ooms een groepsgesprek waarin mensen die stemmen horen hun ervaringen delen. Wat betekenen de stemmen? Hoe kun je ermee omgaan? En wat kan helpen bij het leven met stemmen? Tijdens dit gesprek worden opnames gemaakt voor de documentaire. We zijn nog op zoek naar enkele deelnemers.

Het gesprek wordt geleid door psychiater Dirk Corstens en herstelcoach Irene van de Giessen die een praatgroep voor stemmenhoorders begeleidt. Het gesprek vindt plaats in Eye, Amsterdam, vlakbij het centraal station. Daarna is er een gezamenlijke lunch. Reiskosten worden uiteraard vergoed.

Wil je meedoen?

Of wil je meer informatie? Mail dan met Monique Lesterhuis via: lester@dds.nl 

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’  te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen.  Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow