Stichting MIND en UMC Groningen willen de behoefte aan behandeling en ondersteuning bij stemmenhoren in kaart brengen. Daarom hebben ze de vragenlijst stemmenhoren en behandelingen opgesteld. De vragenlijst is bedoeld voor mensen die ooit stemmen hebben gehoord en/of hun naasten.
Ongeveer 1 op de 10 mensen heeft wel eens een stem gehoord
Zonder dat er iemand in de buurt leek te zijn –andere mensen konden de stem niet horen. Een deel van deze mensen hoort de stemmen vaker, en heeft er ook last van. Dat is ongeveer 3% van de bevolking.
Sommige mensen die last hebben van stemmen zoeken er hulp bij. Er bestaan gelukkig verschillende vormen van hulp die kunnen helpen minder last van de stemmen te krijgen. Voorbeelden zijn psychologische behandeling, steun van een ervaringsdeskundige of in een stemmenhoordersgroep en medicatie.
De ene stemmenhoorder is de ander niet, en ook de ene stem is de ander niet
Mensen die stemmenhoren kunnen verschillende wensen en voorkeuren hebben wat betreft hun behandeling of ondersteuning.
Sommige mensen willen psychologische behandeling om zich minder somber door te stemmen te voelen, anderen vooral om weer vaker naar buiten te durven gaan. Andere mensen willen vooral begrijpen waar hun stemmen vandaan komen, en weer anderen hebben misschien een heel ander doel.
Er bestaan verschillende psychologische behandelingen en vormen van ondersteuning bij stemmenhoren
We weten alleen nog niet zo veel over wat stemmenhoorders zélf nou het liefste willen. Daarom hebben we deze vragenlijst ontwikkeld.
Heb jij ervaring met stemmen en wil je helpen?
Dan kun je anoniem deze vragenlijst van 10-20 minuten invullen:
In de vragenlijst stellen we bijvoorbeeld vragen over jouw ervaringen met behandeling voor stemmenhoren: wat voor behandeling of ondersteuning kreeg je, en wat vond je daarvan? Wat zou je willen?
Ook als je stemmen hoort (of hebt gehoord), maar nooit behandeling hebt gekregen kun je deze vragenlijst invullen. We zijn namelijk ook benieuwd wat mensen die nog nooit behandeling hebben gehad voor voorkeuren hebben.
Je privacy is gewaarborgd
Als je de vragenlijst invult dan zijn antwoorden niet tot jou als persoon te herleiden: je privacy is gewaarborgd (aan het begin van de vragenlijst staat daar nog wat meer over uitgelegd).
Jouw antwoorden helpen MIND en het UMC Groningen om beter inzicht te krijgen in de ervaringen en wensen die mensen hebben als het over behandeling en ondersteuning gaat.
Uiteindelijk zal dat kunnen bijdragen aan nog betere behandelingen, die goed aansluiten bij verschillende behoeftes van stemmenhoorders.
Heb je vragen over deze vragenlijst?
Neem dan gerust contact op met dr. Sanne G. Brederoo, post-doc researcher via het emailadres: s.g.brederoo@rug.nl
Heb je een vraag over stemmen horen?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Stichting MIND en UMC Groningen willen de behoefte aan behandeling en ondersteuning bij stemmenhoren in kaart brengen.
Meer lezen over stemmen horen?
Verder lezen over goede zorg en GGZ?
Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.