Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Is 2 mg lorazepam afbouwen in drie maanden tijd langzaam genoeg?

Vraag

Beste Peter,

Ik gebruik al jaren lorazepam. Voor corona heb ik zelf de lorazepam afgebouwd van 7.5 mg naar 1 mg. Door corona ging het niet goed met mij en ben ik weer naar 5 mg gegaan.

Op advies van Jim van Os heb ik nu taperingstrips. In drie maanden ga ik nu 2 mg afbouwen.

Door het lezen op internet ben ik in verwarring. Ik las dat je moet afbouwen in een tijdsbestek van 6 maanden tot een jaar.

Ik heb slechte ervaringen met afbouwen van antidepressiva.

Is 2 mg afbouwen in drie maanden tijd goed te doen?

Bij voorbaat dank!

 

Antwoord

Beste M.,

Je bent in verwarring gebracht door een website waarop werd gezegd dat je over afbouwen 6 maanden tot een jaar zou moeten doen. Terwijl Jim van Os je had aangeraden om in drie maanden m.b.v. taperingstrips af te bouwen. Dat is inderdaad verwarrend. Hoe weet je nu hoeveel tijd jij moet nemen om je lorazepam af te bouwen? Drie maanden? Zes maanden? Een jaar?

Het antwoord is dat je dit niet van tevoren kunt weten. De verschillende adviezen die je kreeg gaan uit van afbouwperiodes waarvan men aanneemt dat die gemiddeld genomen goed zullen werken. Probleem is dat je niet weet of jij gemiddeld bent of dat je in jouw geval langzamer moet afbouwen. Of misschien zelfs in minder tijd kunt afbouwen.

Dat je dit niet weet is omdat dit voor iedereen anders kan zijn. Weten wat gemiddeld genomen werkt is nuttig om een aanknopingspunt te hebben voor het begin van het afbouwen. Als je kiest voor afbouw van je lorazepam in drie maanden dan weet je dat dat een redelijk verantwoorde manier is om met het afbouwen te beginnen.

Wat je niet weet is of dat schema geschikt is om het afbouwen goed tot een einde te brengen. Maar dat is niet erg als je goed bijhoudt hoe het afbouwen voor jou gaat. Bij de afbouwmedicatie zit een zelfmonitoringformulier dat je daarbij helpt. Je moet dat één keer per dag invullen. Dat is niet moeilijk en kost je niet veel tijd. Als je dat doet dan help je jezelf en je behandelaar om te zien of het afbouwen goed blijft gaan. Zolang het goed gaat kun je doorgaan zoals je dat gepland had.

Als je merkt dat je klachten begint te krijgen dan betekent dat waarschijnlijk dat je te snel gaat met afbouwen. Dan moet je niet gewoon doorgaan omdat dan je klachten vrijwel zeker erger zullen worden. Wat je dan moet doen is met je behandelaar bespreken of het nodig is om de snelheid te verlagen en hoe dat zal worden gedaan. Dat kan bijvoorbeeld door wel door te gaan met afbouwen maar met een lagere snelheid. Het kan ook door een tijdje op dezelfde dosis te blijven (stabiliseren) tot je klachten voldoende zijn verminderd of weer helemaal zijn verdwenen. Dan kun je daarna weer verder gaan met afbouwen maar wel in een langzamer tempo. Belangrijk hierbij is wat je hier zelf over te melden hebt.

Door zo te werken, samen met je behandelaar, maak je als het ware samen een reis waarbij je behandelaar je zo goed mogelijk helpt om veilig aan het eind te komen.

Belangrijk voor jou om te weten is verder nog dat je, nadat je helemaal met je lorazepam bent gestopt, nog last kunnen krijgen van klachten die te maken hebben met het stoppen. Die klachten kunnen ook pas een tijdje later gaan optreden. De ervaring van patiënten wijst uit dat het soms nog een tijd kan duren voor die klachten helemaal weg zijn en voordat mensen zich weer helemaal ‘beter voelen’. Het is belangrijk om dit te weten om niet ontmoedigd te raken als dat gebeurt, maar om te proberen vol te houden en niet onmiddellijk weer naar de medicatie te grijpen. Ook hier kan je behandelaar je bij helpen. Volhouden loont.

Ik hoop dat deze uitleg duidelijk is. Laat dit antwoord aan je behandelaar lezen. Ik hoop dat dat je zal helpen om zonder problemen met je lorazepam te kunnen stoppen.

Vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 24 september 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Lorazepam
Medicatie

Lees ook