Dag Jim,
Ik heb twee vragen:
- Ken jij de werking van 5-HTP als supplement? En kan dit helpen bij psychosegevoeligheid?
- Onze zoon heeft aan het eind van de dag herhaaldelijk de slappe lach, kan dit ook katatonisch zijn?
Dank je wel.
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Dag Jim,
Ik heb twee vragen:
Dank je wel.
Hey R., dank voor je vragen!
Nou, laten we beginnen met die eerste vraag over 5-HTP. Ja, ik ken het supplement, het wordt vaak genoemd als iets dat je serotonine in de hersenen zou kunnen boosten. Het idee is dat het helpt bij dingen als stemming, slaap, soms zelfs bij depressie. Maar (en dit is een dikke “maar”!), er is nog niet genoeg stevig onderzoek om echt te zeggen: “Ja, dit gaat je helpen bij psychosegevoeligheid.” Sterker nog, omdat het indirect je serotoninesysteem beïnvloedt, zou het zelfs kunnen dat het bij iemand met psychosegevoeligheid juist niet zo handig is, of misschien zelfs dingen verergert. Dus, oppassen geblazen, want het kan tricky zijn. Net als bij andere dingen die met de chemie van je brein spelen, is het slim om dit niet zomaar op eigen houtje te proberen. Het is altijd goed om te kijken naar wat meer lichaamsgerichte therapieën of mindfulness-achtige dingen als je met psychosegevoeligheid te maken hebt – lekker de focus op balans en rust!
En dan over die slappe lach van je zoon aan het einde van de dag. Heel eerlijk, de slappe lach komt bij iedereen wel eens op gekke momenten, maar als het herhaaldelijk gebeurt en hij echt helemaal ‘out of it’ lijkt, dan is het goed om even op te letten. Katatonie kan zich op allerlei vreemde manieren uiten, zoals stijfheid of juist hele gekke bewegingen, maar de slappe lach alleen is niet meteen een duidelijk teken. Katatonie heeft vaak meer fysieke en motorische signalen. Misschien is hij gewoon een beetje overprikkeld na een lange dag? Maar als het echt gek voelt of je maakt je zorgen, dan is het wel verstandig om dat even verder te laten checken, vooral als er ook andere rare symptomen zijn. En stress kan vaak veel invloed hebben op het zenuwstelsel, dus een lichaamsgerichte aanpak, zoals yoga of mindfulness, kan ook helpen om de spanning te ontladen.
Hope this helps en kijk vooral bij de informatie hieronder, want er is nog veel meer over te zeggen, kijken en lezen!
Greetz Jim
EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN: