Antwoord
Beste Anoniem,
Dank voor je bericht, heel goed dat je ons gevonden hebt!
Wat je beschrijft is absoluut geen onderdeel van een gezonde of professionele therapie. De opmerkingen en aanrakingen die je therapeut maakt, zijn grensoverschrijdend en horen niet thuis in een therapeutische relatie. Een therapeut moet een veilige ruimte bieden waarin je je kwetsbaar kunt opstellen zonder bang te zijn voor dit soort gedrag. Het is begrijpelijk dat je, gezien je verleden, verstijft en niet weet hoe te reageren. Maar wat hij doet is niet oké en absoluut niet jouw schuld.
Het is belangrijk om te weten dat jij je grenzen mag aangeven en dat het gedrag van deze therapeut verre van professioneel is. Dit kan helaas heel verwarrend zijn, zeker als je al getraumatiseerd bent door eerder misbruik. Wat hij doet lijkt op manipulatie en misbruik van zijn positie. Dit hoort niet bij therapie, en het is niet iets dat je moet accepteren.
Het kan moeilijk zijn om de eerste stap te zetten, maar het is belangrijk om hulp te zoeken. Overweeg om dit te bespreken met een vertrouwenspersoon, een andere zorgverlener of om direct een klacht in te dienen bij de beroepsvereniging waar deze therapeut onder valt. Je hebt het recht op therapie die veilig en respectvol is.
Je verdient het om gehoord te worden en om met respect behandeld te worden.
PS
Als je als vrouw in Nederland te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag door een therapeut, zijn er verschillende stappen en instanties waar je terechtkunt:
Klachtenfunctionaris van de instelling. Veel zorginstellingen hebben een eigen klachtenfunctionaris of vertrouwenspersoon. Je kunt daar je klacht bespreken en zij kunnen je verder helpen bij het indienen van een officiële klacht.
Beroepsvereniging van de therapeut. De meeste therapeuten zijn aangesloten bij een beroepsvereniging zoals het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) of de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (LVVP). Je kunt je klacht indienen bij de klachtencommissie van de betreffende beroepsvereniging.
Tuchtrecht bij het Regionaal Tuchtcollege. Als de therapeut een BIG-geregistreerde zorgverlener is (zoals een psycholoog of psychiater), kun je een klacht indienen bij het Regionaal Tuchtcollege. Dit college beoordeelt of de zorgverlener zich aan de professionele normen heeft gehouden.
Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Bij ernstige situaties kun je melding maken bij de IGJ. Zij kunnen onderzoek doen en indien nodig maatregelen nemen.
Centrum Seksueel Geweld (CSG). Bij grensoverschrijdend gedrag met een seksuele component kun je contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Zij bieden hulp, advies en kunnen je doorverwijzen naar verdere ondersteuning.
Vertrouwenspersonen en meldpunten binnen de ggz. Als je in behandeling bent bij een ggz-instelling, hebben deze instellingen vaak interne vertrouwenspersonen en speciale meldpunten voor grensoverschrijdend gedrag.
Juridische stappen en aangifte. Als het grensoverschrijdend gedrag ernstig is, kun je altijd overwegen om aangifte te doen bij de politie of juridisch advies in te winnen.
Hope this helps!
Groet,
Jim
Beantwoord door: Jim van Os op 20 augustus 2024