Hallo,
Ik weet dat Abilify een antipsychoticum is, maar wordt het ook voorgeschreven bij depressies?
Dank u wel.
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Hallo,
Ik weet dat Abilify een antipsychoticum is, maar wordt het ook voorgeschreven bij depressies?
Dank u wel.
Hey M., dank voor je vraag!
Ja, je hebt het goed gehoord! Abilify (of aripiprazol, maar laten we lekker Abilify zeggen) is inderdaad een antipsychoticum, maar het wordt soms ook voorgeschreven bij depressie. Nou, eigenlijk niet zomaar bij elke depressie, maar vooral als het gaat om een depressie die niet goed reageert op de “standaard” antidepressiva. Het wordt dan een beetje als een extra duwtje gebruikt, een soort booster om te helpen wanneer de depressie moeilijk onder controle te krijgen is. Het klinkt misschien gek, een antipsychoticum voor een depressie, maar de hypothese is dat het werkt doordat het bepaalde stoffen in je brein beïnvloedt die MOGELIJK betrokken zijn bij je stemming – dopamine en serotonine bijvoorbeeld. Dus het kan soms helpen als andere middelen niet het gewenste effect geven.
Wat wel een dingetje is, je moet altijd goed in de gaten houden hoe je reageert op dit soort medicatie. Soms kan het lijf namelijk op de langere termijn anders reageren dan je zou willen (denk aan dingen zoals tolerantie of vervelende bijwerkingen). Oh, en als je ooit denkt aan afbouwen, dan is het echt handig om het niet cold turkey te doen. Kijk eens naar taperingstrips of de 33 tips op PsychoseNet voor als je die kant op zou willen.
En oh ja, als het voelt alsof de medicatie soms minder goed werkt of je juist denkt dat alles aan de medicatie ligt, onthoud dan dat er ook een flinke placebo-factor mee kan spelen. Het gaat echt niet alleen om wat je slikt, maar ook om hoe je jezelf ontwikkelt en hoe je met je stemming omgaat. Weerbaarheid ontwikkelen, met dingen zoals mindfulness of lichaamsgerichte therapie, kan echt een verschil maken!
Hope this helps en kijk vooral bij de informatie hieronder, want er is nog veel meer over te zeggen, kijken en lezen.
Greetz Jim
EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN: