Hallo,
Ik weet dat Abilify en Dominal allebei antipsychotica zijn.
Mogen ze dan in combinatie genomen worden?
Vriendelijke groeten.
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Hallo,
Ik weet dat Abilify en Dominal allebei antipsychotica zijn.
Mogen ze dan in combinatie genomen worden?
Vriendelijke groeten.
Hey M., dank voor je vraag!
Abilify (aripiprazol) en Dominal (prothipendyl) zijn inderdaad allebei antipsychotica (hoewel Dominal niet in alle landen zo beschouwd wordt), maar ze werken op een heel andere manier. Dus ja, in sommige gevallen kunnen ze samen worden gebruikt, maar het is wel belangrijk om goed in de gaten te houden waarom die combinatie wordt voorgeschreven. Artsen doen dit meestal om verschillende redenen: misschien omdat ze de bijwerkingen van het ene medicijn willen verminderen, of omdat ze specifieke effecten willen bereiken die bij één medicijn niet voldoende worden gehaald.
Abilify werkt namelijk vaak activerend; het kan wat meer energie geven en helpt soms tegen negatieve symptomen en somberheid. Het heeft een wat uniek werkingsmechanisme als gedeeltelijke dopamine-agonist, wat betekent dat het zowel kan stimuleren als remmen, afhankelijk van wat je lichaam nodig heeft. Aan de andere kant werkt Dominal juist wat meer sederend en kalmerend. Sommige mensen krijgen deze combinatie om een balans te vinden tussen activatie en rust, bijvoorbeeld als je last hebt van onrust of slaapproblemen.
Maar – en dit is belangrijk! – combinaties van antipsychotica kunnen ook de kans op bijwerkingen vergroten. Denk aan dingen als slaperigheid, gewichtstoename, bewegingsstoornissen, en mogelijk zelfs effecten op je hart. Daarom is het altijd slim om goed in de gaten te houden hoe je je voelt bij zo’n combinatie, en bespreek eventuele klachten of veranderingen altijd met je arts. Een bijkomend risico is dat als je teveel verschillende soorten medicijnen slikt (polyfarmacie), het lastig wordt om te weten welk middel wat doet. En misschien heb je gemerkt: in de psychiatrie is het soms echt uitzoeken en experimenteren om het juiste evenwicht te vinden.
Dus ja, het kan, maar het hangt heel erg af van jouw persoonlijke situatie, gevoeligheid, en hoe je op beide middelen reageert. Soms helpt het om de minimale effectieve dosering van beide middelen aan te houden en goed te kijken naar de effecten op je stemming, energie, en andere symptomen. Het kan ook zinvol zijn om met je behandelaar te bespreken of beide medicijnen nodig zijn, en of er mogelijkheden zijn om af te bouwen of een van de twee te verminderen als het goed met je gaat. Maar let op: afbouwen van antipsychotica moet altijd heel zorgvuldig gebeuren, vaak met kleine stapjes – dus liever niet zomaar stoppen!
Mocht je meer willen weten over de bijwerkingen van deze middelen, we hebben op PsychoseNet een handige tool die je hierbij kan helpen. En als je ooit in de toekomst wilt afbouwen, dan hebben we ook een uitgebreide gids met tips over medicatieafbouw.
Dus, hou het in de gaten, luister naar je lichaam, en blijf in nauw contact met je behandelaar als je merkt dat er iets verandert.
Hope this helps en kijk vooral bij de informatie hieronder, want er is nog veel meer over te zeggen, kijken en lezen!
Greetz Jim
EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN: