Hallo,
Ik heb veel last van angstgevoelens in de ochtend. Nu las ik over ACT en vroeg ik me af of dat ook kan helpen bij mijn angstgevoelens.
Met vriendelijke groet.
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Hallo,
Ik heb veel last van angstgevoelens in de ochtend. Nu las ik over ACT en vroeg ik me af of dat ook kan helpen bij mijn angstgevoelens.
Met vriendelijke groet.
Beste K.,
Je beschrijft angstgevoelens in de ochtend, en ik kan me voorstellen dat dat echt een rotstart van je dag is. Laten we samen kijken wat je hiermee zou kunnen doen.
ACT, oftewel Acceptance and Commitment Therapy, zou inderdaad kunnen helpen bij angstgevoelens in de ochtend. Het mooie aan ACT is dat het je niet probeert te “fixen” of je angst helemaal weg te nemen (want eerlijk, angst is ook een deel van het leven), maar dat het je helpt om ruimte te maken voor de angst zonder dat het je hele dag bepaalt. Het leert je om de angst er te laten zijn, terwijl je toch dingen doet die voor jou belangrijk zijn. Misschien voelt dat in het begin een beetje gek, maar het kan echt verlichting geven omdat je stopt met vechten tegen die angst.
Wat betreft die angstige ochtenden: dat is iets wat veel mensen ervaren. De cortisolspiegel – dat is een stresshormoon – is vaak het hoogst in de ochtend, en dat kan extra spanning geven. Het helpt soms om je ochtendroutine bewust aan te passen. Bijvoorbeeld door rustig op te staan, iets te doen waar je je prettig bij voelt (een kop thee drinken terwijl je naar buiten kijkt, een korte ademhalingsoefening of meditatie) en je dag met kleine stapjes op gang te brengen.
Wat misschien ook fijn is om te overwegen: lichaamsgerichte therapie of mindfulness. Lichaamsgerichte therapieën kunnen je helpen om spanning in je lijf los te laten, en mindfulness kan je ondersteunen om meer in het moment te zijn, zonder dat je hoofd al bezig is met alles wat komen gaat. Het zijn manieren om de angst niet de baas over je te laten zijn.
Wat ook kan helpen, is praten met een ervaringsdeskundige. Iemand die zelf ook door angst en moeilijke periodes is gegaan en je kan begrijpen op een manier die artsen en therapeuten soms niet helemaal kunnen. Je geeft aan dat je in het verleden contact had met een ervaringsdeskundige; misschien is het fijn om dat weer op te pakken. Je kunt zoeken naar iemand via de sociale kaart.
Tot slot: wees lief voor jezelf. Het hoeft allemaal niet perfect. Al zet je maar één klein stapje op een dag – dat is ook een stap vooruit.
Hope this helps en kijk vooral verder bij de informatie hieronder. En als je meer intensief contact wil, ga dan naar onze chat. Mocht je over je ervaring een blog willen schrijven, dan kan dat ook.
Greetz Jim
NB Bespreek verandering van medicatie altijd eerst met je voorschrijvende arts, ga niet alleen dingen zitten veranderen, dat is niet de bedoeling van mijn adviezen. Bedenk je dat mijn adviezen altijd van algemene aard zijn – je kunt ze niet zonder meer op jezelf van toepassing achten, dat kan pas na overleg met je behandelaar of huisarts. Ik heb je immers niet persoonlijk onderzocht.
EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN: