Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Welke activiteiten die dopamine kunnen verhogen moet ik vermijden?

Vraag

Ik las onlangs een stuk over dopaminegevoeligheid, en dat een teveel aan dopamine een psychose kan veroorzaken. Nu weet ik ook dat sporten dopamine kan verhogen.

Ik kreeg het advies om meer te gaan sporten, maar als sporten mijn dopamine verhoogt is dat dan een tegenstrijdigheid? Het laatste wat ik wil is extra dopamine omdat ik van nature al genoeg dopamine heb. Daarom kan ik goed alleen zijn en vermijd ik dopamineverhogende activiteiten.

Ik weet dat ik geen drugs kan gebruiken, want ik werd al psychotisch na één trekje van een joint.

Wat zou ik verder nog kunnen vermijden?

Antwoord

Hey A.,

Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over activiteiten die dopamine kunnen verhogen, vooral gezien je gevoeligheid voor psychoses, maar over sporten geen zorgen!

Dopamine is een neurotransmitter die betrokken is bij veel functies in de hersenen, waaronder beloning, motivatie, aandacht en het reguleren van beweging. Hoewel een teveel aan dopamine in bepaalde hersengebieden kan bijdragen aan psychotische symptomen, is het belangrijk om te begrijpen dat de relatie tussen dopamine en psychose complex is. Het gaat niet alleen om de hoeveelheid dopamine, maar vooral om de balans en de werking ervan in verschillende delen van de hersenen.

Sporten heeft veel voordelen voor de geestelijke gezondheid en kan helpen bij het reguleren van stress, verbeteren van de stemming en het bevorderen van algemeen welzijn. Terwijl sporten inderdaad de dopamineproductie kan stimuleren, doet het dit op een manier die helpt bij het stabiliseren van de hersenfunctie in plaats van het veroorzaken van een overmaat. Regelmatige lichaamsbeweging kan zelfs helpen om de algehele balans van neurotransmitters in de hersenen te verbeteren, wat juist gunstig kan zijn voor het verminderen van psychotische symptomen. Dus ontzeg jezelf sport niet. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn met zeer intensief en zeer competitief sporten, maar ‘gewoon’ normaal sporten is juist goed.

Gezien je gevoeligheid is het belangrijk om aandacht te besteden aan de intensiteit en het type oefeningen dat je kiest. Matige, regelmatige fysieke activiteit zoals wandelen, zwemmen of yoga kan de voordelen bieden zonder een te sterke dopaminepiek te veroorzaken.

Naast sporten zijn er andere manieren om je dopaminehuishouding in balans te houden:

Vermijd stimulerende middelen. Zoals je al aangeeft, is het belangrijk om stimulerende middelen zoals drugs en alcohol te vermijden, omdat deze de dopamineproductie kunnen verstoren en psychoses kunnen uitlokken.

Beperk cafeïne. Cafeïne kan de dopamineproductie verhogen. Overweeg om je inname van koffie, thee, en energiedrankjes te beperken.

Gezonde voeding. Eet een gebalanceerd dieet rijk aan groenten, fruit, volle granen en eiwitten. Vermijd voedingsmiddelen met veel suiker en bewerkte ingrediënten, die pieken in dopamine en andere neurotransmitters kunnen veroorzaken.

Regelmatige slaap. Een goed slaappatroon is cruciaal voor het reguleren van neurotransmitters. Probeer een consistente bedtijd aan te houden en zorg voor voldoende rust.

Stressmanagement. Stress kan de balans van neurotransmitters verstoren. Technieken zoals meditatie, mindfulness en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen en je dopaminebalans te ondersteunen.

Sociale interactie. Hoewel je goed alleen kunt zijn, is het ook belangrijk om af en toe sociale interactie te hebben, omdat dit kan helpen bij het reguleren van je stemming en stressniveaus.

Hope this helps A.!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 29 mei 2024

Gerelateerd

Meer over

Dopamine
Psychosegevoeligheid

Lees ook