Beste Jim van Os,
Kan ADHD-medicatie samen met antidepressiva gebruikt worden?
Dank u wel alvast.
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Beste K.,
Dank je wel voor je vraag!
Dat is nogal wat hè: ADHD, angstgevoeligheid, stemmingsgevoeligheid, sertraline aan de ene kant en alprazolam aan de andere, en dan nu de vraag of je daar ADHD-medicatie bij kunt nemen.
Het korte antwoord is: ja, het kan. Maar het lange antwoord is: ja, MAAR. Want in de praktijk ligt het altijd wat genuanceerder. Kijk, sertraline is een zogenaamde SSRI, en dat betekent dat het vooral werkt op serotonine. Terwijl ADHD-medicatie (denk aan methylfenidaat of dexamfetamine) juist werkt op dopamine en noradrenaline. Die werken dus op verschillende systemen in het brein – dus technisch gezien bijten ze elkaar niet meteen.
Maar… het is wel een beetje alsof je tegelijkertijd de rem en het gas indrukt in je ‘hersenauto’. En het is maar de vraag welk pedaal het krachtigst is, en hoe je brein erop reageert. Sommige mensen voelen zich er prima bij – juist helderder, meer gefocust, stabieler. Anderen krijgen juist méér spanning, onrust, slecht slapen, verhoogde hartslag of een soort innerlijke overdrive. Dus het komt echt aan op hoe jóuw systeem erop reageert.
Wat ik ook even wil benoemen: je gebruikt ook alprazolam, en dat is een benzo – en daar moet je echt mee uitkijken. Die dingen zijn superverslavend, zelfs als je denkt dat je daar niet gevoelig voor bent (verslaving kan namelijk ook een soort sluipmoordenaar zijn, die pas later z’n gezicht laat zien). Daarbij maskeren benzo’s nogal wat symptomen, wat het lastig maakt om in te schatten wat nou precies komt door de antidepressiva of eventueel de ADHD-medicatie. Dus mocht je straks ADHD-medicatie willen proberen, doe dat echt alleen in overleg met iemand die jouw hele plaatje goed kent én je stap voor stap kan volgen.
En weet ook dat al die middelen in jouw hoofd al een soort druktemarkt aan het vormen zijn. Sertraline beïnvloedt je stemming en angst; alprazolam drukt de boel plat; ADHD-medicatie wil je juist op scherp zetten. Als je die drie bij elkaar gooit, kan het zijn dat je brein zegt: oké jongens, ik doe niet meer mee. Dan krijg je dus dat soort rare rebound-effecten, of plotselinge stemmingswisselingen, of paradoxale reacties. Zeker als je al gevoelig bent voor stemmings- of angstklachten.
Daarom: als je écht denkt dat ADHD-medicatie zinvol zou zijn – bijvoorbeeld omdat je heel veel last hebt van concentratieproblemen of innerlijke chaos – bespreek het dan uitgebreid met je behandelaar. En niet alleen vanuit het idee “dat moet er nog bij” maar ook vanuit de vraag: wat gebeurt er eigenlijk allemaal in mijn systeem, en wat probeer ik met al deze middelen te reguleren?
En probeer, naast al die medicatie, ook ruimte te maken voor dingen als lichaamsgerichte therapie of mindfulness of creatieve expressie of een stukje zingeving. Want pillen alléén maken niet per se het verschil – het gaat altijd om medicatie PLUS opportunity.
En mocht je trouwens ooit willen afbouwen – van sertraline of alprazolam – kijk dan vooral even naar de 33 tips op de site.
En tot slot, bij gebruik van antidepressiva zoals sertraline, bekijk ook onze bijwerkingenkeuzetool – heel handig als je niet zeker weet wat je nou precies voelt.
Hope this helps en kijk vooral bij de info hieronder, want er is nog veel meer over te zeggen, kijken en lezen. En als je je ervaring wil delen of vragen hebt die je liever in gesprek stelt ben je altijd welkom op de chat.
Greetz Jim
NB Bespreek verandering van medicatie altijd eerst met je voorschrijvende arts, ga niet alleen dingen zitten veranderen, dat is niet de bedoeling van mijn adviezen. Bedenk je dat mijn adviezen altijd van algemene aard zijn – je kunt ze niet zonder meer op jezelf van toepassing achten, dat kan pas na overleg met je behandelaar of huisarts. Ik heb je immers niet persoonlijk onderzocht.
EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN: