Antwoord
Dank voor je vraag om advies. Je hebt te maken met een behoorlijk ingewikkelde situatie. Je hebt er verstandig aan gedaan afstand te nemen van je ex. Als ik het goed begrijp heeft hij een dubbele diagnose: psychiatrische problematiek gecombineerd met verslaving. Jij en je dochter hebben nare en ingrijpende situaties mee gemaakt. Goed dat je nu gesprekken hebt met een psycholoog en je je ervan bewust bent dat je een rouwproces doormaakt. Zo’n proces brengt ongeloof en verdriet met zich mee, maar het is wel belangrijk dat je dit doormaakt en uiteindelijk in staat bent om de situatie te accepteren, dat het is zoals het is. Dat maakt het omgaan met de huidige situatie draaglijker, kun je weer genieten van de gewone alledaagse dingen, je hobby’s etc. Dat mag!
Je hebt ook de zorgen om je dochter. Is je ex nog in behandeling, ben jij dan nog zijn eerste contactpersoon, of is dat iemand anders? Je zou, als hij nog in behandeling is, kunnen overleggen met zijn hulpverlener of het verstandig is om je dochter haar vader te laten bezoeken onder begeleidend toezicht.
Je dochter is een kind van een ouder met psychische problematiek en verslaving (KOPP/KVO). Ik ga ervan uit dat zij ook de nodige confrontaties tussen jou en je ex heeft meegemaakt. Voor kinderen die opgroeien in zo’n situatie, organiseert Indigo cursussen. Hierbij de link naar die pagina van Indigo, dan kun je zoeken of er een dergelijke cursus is in de regio waar je woont.
Je bent nu zelf in therapie, maar aandacht en zorg voor je dochter is net zo belangrijk in deze situatie. Ik zou je adviseren te wachten met het herstel van contact tussen je ex en je dochter tot zij ook steviger in haar schoenen staat en ze zich ervan bewust is wat haar haar vader zo doet missen.
Sinds ongeveer één jaar is er de site Naasten in Kracht, speciaal voor familie en naasten van mensen met psychische problematiek. Op die site vind je informatie, adviezen, tips en ervaringsverhalen. Hierbij de link naar een van de die verhalen, over een KOPP kind. Ieder ervaringsverhaal eindigt met drie tips. Ik heb speciaal dit verhaal genomen, omdat de drie tips die onderaan staan, ook jou en je dochter kunnen helpen. Er staan meerdere ervaringsverhalen op de site, ook verhalen die jou kunnen ondersteunen.
Op de site van Ypsilon kun je de brochure ‘Help! Psychose in de familie’ downloaden.
Mocht je behoefte hebben aan een persoonlijk gesprek, dan kun je van maandag t/m vrijdag bellen met de telefonische adviesdienst van Ypsilon, tussen 10.00 en 16.00 uur: 088 000 2120.
Ik wens jou en je dochter sterkte en ik hoop dat je tot een goed besluit kunt komen.
Met vriendelijke groet,
Ypsilon
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 40
Beantwoord door: Ypsilon op 8 augustus 2019