Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heeft u advies zodat mijn zoon weer perspectief ziet?

Vraag

Mijn zoon heeft 10 jaar geleden zijn eerste psychose gehad. Hij is intussen drie keer gedwongen opgenomen geweest als gevolg van minderen c.q. stoppen met medicatie. Inmiddels heeft hij geaccepteerd dat hij medicatie nodig heeft, maar hij is daardoor heel passief geworden.

Hij heeft geen dagbesteding, is eenzaam en heeft behalve broers en ouders geen sociaal leven. Hij is inmiddels 31 jaar en heeft geen toekomstperspectief. Hij heeft een zeer laag zelfbeeld.

Zo triest om zo’n mooi mens zo eenzaam te zien. Ik zou willen dat hij inzag hoe waardevol hij is.

Kunt u mij misschien advies geven?

Dank u wel.

Antwoord

Beste S.,

Wat je zoon nodig heeft is niet meer behandeling maar een leven. De ggz is daar niet goed in (en de medicamenten helpen vaak niet voor dit aspect).

Mijn advies zou daarom zijn om:

  1. De medicatie te reduceren tot de MED (minimal effective dosis) in de hoop dat hij daar wat levendiger van wordt;
  2. Naar het Wmo-loket gaan met hem voor ondersteuning bij activiteiten, het leven vormgeven, een leven krijgen;
  3. Werken met een herstelcoach (bijvoorbeeld TEAM ED) of iemand bij een herstelacademie die hem op sleeptouw neemt en hem verleidt om zichzelf weer te zien als een mens met mogelijkheden. Hij zit nu in een staat van demoralisatie, een herstelcoach kan hem daar proberen uit te halen.

Zoiets?

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 27 oktober 2022

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
hulpverlening
Psychosegevoeligheid

Lees ook