Beste Clara,
Mijn moeder heeft een bipolaire stoornis en zit sinds twee weken in een psychose. Ze wordt ondersteund door mijn vader. De thuissituatie is niet stabiel en er zijn zeer regelmatig ruzies en spanningen. Ze is er erg aanhankelijk (zeker tijdens een psychose), is veel bezig met alles controleren en kan zichzelf niet goed vermaken.
Ik heb het gevoel dat de GGZ relatief weinig ondersteuning biedt, er is af en toe een telefoongesprek om haar medicatie bij te stellen en ze heeft wekelijks een gesprek met een psycholoog.
In het kader van ritme, rust en regelmaat – en ook om mijn vader te ontlasten – zou ik zeggen dat een opname goed is. Ze is alleen erg bang om opgenomen te worden. Ze heeft veel gaten in haar geheugen en vraagt vaak angstig of we haar hebben laten opnemen tijdens de momenten waar ze niks meer van weet.
Mijn zorg is dat ze door die angst en doordat het een onbekende omgeving is, mogelijk nog ‘verder’ in haar psychose komt vast te zitten bij een opname. Echter zoals de situatie thuis is gaat het ook niet meer.
Zijn er mogelijkheden voor intensievere ondersteuning aan huis? Ik ben niet bekend met de behandelmogelijkheden tijdens een psychose maar ik hoop dat er een middenweg is waar ze niet opgenomen hoeft te worden maar waar ze wel meer ondersteuning krijgt.
Ik hoop dat je me wat kan vertellen over de behandelmogelijkheden tijdens een psychose.
Met vriendelijke groet,
J.
Antwoord
Beste J.,
Als je moeder psychotisch is, lijkt mij eens per week een gesprek met een psycholoog en daarnaast alleen telefonisch contact over de medicatie inderdaad weinig. Ik weet natuurlijk niet bij welke GGZ-instelling je moeder in zorg is en waarom het op deze manier gaat, maar in veel GGZ-instellingen wordt aan mensen met een psychotische kwetsbaarheid zorg geleverd vanuit een multidisciplinair team. Dat betekent een team van verpleegkundigen, een psychiater, een psycholoog, een IPS-trajectbegeleider (professional die mensen begeleidt naar werk) en met een beetje geluk een ervaringsdeskundige, en kan de zorg intensiever, soms zelfs dagelijks, een periode worden ingezet om iemand met een psychose thuis te laten herstellen. In veel gevallen kan een opname dan worden voorkomen.
Zie je kans als familie je zorgen over je moeder en de belasting voor je vader en jou te bespreken met de psycholoog?
Meest ideaal is dat de hulpverlener(s) van je moeder thuis met jullie allemaal in overleg gaan welke zorg nu nodig is. Als je moeder thuis wil blijven is het belangrijk dat je vader en jij ook steun krijgen om het vol te houden tot het weer beter gaat met haar.
Dus mijn eerste advies is contact opnemen met de hulpverlener(s) van je moeder. Je kan ook informeren naar respijthuizen, plekken waar mensen met een psychische kwetsbaarheid op verhaal kunnen komen, meestal gerund door ervaringsdeskundige vrijwilligers. Dat kan ook een goed alternatief zijn voor opname, alleen zijn ze nog niet in elke regio aanwezig. Daarnaast zijn er in een aantal GGZ-instellingen familievertrouwenspersonen in dienst, dit zijn mensen die vaak zelf ervaring hebben met een familielid met een psychische kwetsbaarheid en goed mee kunnen denken met situaties als deze en de wegen kennen in de organisatie of opties daarbuiten.
Je kan ook eens verder kijken op deze site bij naasten.
Ik hoop dat je hier wat verder mee komt,
Met vriendelijke groet,
Clara Koek
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Clara Koek op 18 mei 2021