Antwoord
Hey A., je vragen gaan over hoe ik aankijk tegen de rol van acupunctuur en homeopathie binnen de psychiatrie. Nou, laten we er eens induiken.
Ten eerste, acupunctuur. De reden waarom ik denk dat het interessant kan zijn binnen psychisch lijden, heeft te maken met het idee dat lichaam en geest één geheel zijn. Acupunctuur kan helpen om lichaamsenergie – of “qi” in traditionele termen – te reguleren, wat een positief effect kan hebben op stress, angst, en zelfs stemmingen. Veel mensen ervaren na acupunctuur een diep gevoel van ontspanning en welzijn. En ja, er zijn ook studies die laten zien dat het kan helpen bij pijnbestrijding en bepaalde psychische klachten – maar het is zeker niet “de oplossing” voor alles. Dus hoewel een deel van het effect misschien placebo kan zijn, maakt dat het niet minder waardevol als iemand zich er echt beter door voelt.
Homeopathie is een wat lastiger terrein, vooral omdat de theorie erachter botst met wat we in de hedendaagse wetenschap als “werkzaam” beschouwen. De verdunningen die in homeopathie worden gebruikt zijn zó hoog, dat je uiteindelijk niet veel meer van de werkzame stof overhoudt – wat vaak tot kritiek leidt vanuit een wetenschappelijk perspectief. Toch zijn er mensen die baat zeggen te hebben bij homeopathische middelen, en dat kan liggen aan hoe de behandelaar met de persoon omgaat: de tijd nemen, aandacht hebben voor het totaalplaatje van lichaam en geest, en niet alleen focussen op symptomen. Dit holistische perspectief kan op zich al een sterk therapeutisch effect hebben.
Wat betreft jouw tweede vraag over de bijdrage van homeopathie aan de ontwikkeling van psychiatrie van pre-wetenschappelijk naar volwaardige wetenschap: ik zou zeggen dat de waarde van homeopathie eerder ligt in de benadering van het individu als een geheel, en niet per se in de middelen zelf. Homeopathie dwingt tot een andere manier van kijken – meer naar de persoon achter de klacht, en naar hoe alles samenhangt. Dat is iets wat in de reguliere psychiatrie soms vergeten wordt in de focus op symptomen en diagnoses.
Ik zou zeggen dat zowel acupunctuur als homeopathie bijdragen aan een bredere kijk op gezondheid en welzijn. Het idee van integrale geneeskunde is dat we breder moeten kijken dan puur de biomedische kant; dat betekent ruimte voor lichaamsgerichte therapieën, spiritualiteit, leefstijl, en andere interventies. Want soms helpt een andere kijk op dingen iemand om uit een vast patroon te komen en dat kan het begin zijn van herstel.
Of deze benaderingen altijd werkzaam zijn, blijft een discussiepunt. Maar zolang ze onderdeel zijn van een bredere, ondersteunende aanpak die rekening houdt met de mens als geheel, zie ik de waarde er wel van in.
Hope this helps, en blijf vooral vragen stellen! Er is nog veel meer te ontdekken, te lezen en te bespreken!
Greetz Jim
EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN:
- Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kijk dan naar ons WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre, over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deel 1 is vooral voor afbouwers; deel 2 vooral voor voorschrijvers. Beide delen duren ongeveer 40 minuten. Er is een inhoudsopgave die kan worden gebruikt om snel bepaalde delen van de uitleg te vinden of terug te kijken. Om de inhoudsopgave te zien moet het webinar vanuit YouTube worden bekeken en moet de beschrijving die YouTube geeft worden uitgeklapt. Met behulp van de instellingen in YouTube kan het webinar ook met (automatisch gegenereerde) ondertiteling worden bekeken.
- Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan mijn mini-college.
- Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan mijn mini-college hierover.
- Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is “in je hoofd”, wat is het dan wel? Als je dat wil weten, kijk dan mijn mini-college: WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan?
- Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
- Wil je een gratis advies op maat om AF TE BOUWEN MET EEN TAPERINGSTRIP? Maak gebruik van de mogelijkheid om een advies te vragen bij de Regenboogapotheek over hoe je af moet bouwen. Je krijgt dan via de mail een adviesformulier dat de huisarts alleen maar hoeft te ondertekenen voor de aanvraag van een taperingstrip conform het advies. Dit is reuzehandig want huisartsen vinden het vaak heel ingewikkeld om een taperingstrip voor te schrijven.
- Wil je benzodiazepinen afbouwen, eventueel via een ander middel zoals diazepam (Valium)? Gebruik hiertoe de KNMP-rekenhulp.
- Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
- Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
- Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van persoonlijk herstel? Kijk dan onze animatie hierover als een introductie.
- Ben je op zoek naar de JUISTE HULP? Kijk dan op de sociale kaart op PsychoseNet (MIND ATLAS).
- Ben je op zoek naar LOTGENOTENCONTACT BIJ MEDICATIEAFBOUW? Ga dan naar de Vereniging Afbouwmedicatie.
Beantwoord door: Jim van Os op 7 oktober 2024