Antwoord
Beste N.,
Het is goed om te weten dat psychiatrische (DSM)labels, zoals een borderline persoonlijkheidsstoornis of depressie, niks meer of minder zijn dan afspraken om bepaalde psychische klachten die gezamenlijk voorkomen een naam te geven.
Echter, deze labels verklaren vervolgens niks en zeggen ook niks over het unieke verhaal van jou als cliënt. Het is een gemeenschappelijke taal van hulpverleners, zodat zij in de communicatie globaal weten in welke hoek de klachten zitten en naar welke behandeling gezocht kan worden.
Mensen passen niet goed in hokjes, en het komt dus ook vaak voor dat klachten in meerdere hokjes een beetje passen. Want bijvoorbeeld stemmingswisselingen en angst kunnen bij meerdere (DSM)labels aan de orde zijn.
Natuurlijk kan het zinvol zijn met behulp van een psycholoog of psychiater uit te zoeken van welke labels bij jou sprake is en waar jij jezelf ook het meest in herkent. Door onderzoek zijn er richtlijnen ontwikkeld die bepaalde behandelingen aanbevelen voor depressie, angst, PTSS, persoonlijkheidsproblematiek, etc. Het gaat dan altijd over groepsgemiddelden.
Om te kunnen bepalen wat voor jouw unieke mix van klachten de beste behandeling kan zijn, is het nodig om samen met een hulpverlener naar jouw levensverhaal te kijken en jouw persoonlijke doelen te kennen.
Zeker niet alle mensen met psychische klachten kiezen voor behandeling in de ggz. Er zijn tegenwoordig ook steeds meer herstelacademies waar mensen met steun van elkaar en ervaringsdeskundigen manieren vinden om te herstellen en een kwalitatief goed bestaan op te bouwen. Ook kan een combinatie van zorg binnen de ggz en een herstelacademie hoop en perspectief bieden.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Met vriendelijke groet,
Clara Koek
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Clara Koek op 28 december 2021