Beste Jim,
Sinds twee maanden gebruik ik zolpidem vanwege pijn en angst voor enge ziekten. Ik voel me raar in mijn hoofd door de zolpidem. En de pijnen verergeren door de stress.
Heeft u goed advies wat ik zou kunnen doen?
Hartelijk dank.
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Beste Jim,
Sinds twee maanden gebruik ik zolpidem vanwege pijn en angst voor enge ziekten. Ik voel me raar in mijn hoofd door de zolpidem. En de pijnen verergeren door de stress.
Heeft u goed advies wat ik zou kunnen doen?
Hartelijk dank.
Beste M.,
Ik zie je probleem – maar kan ook niet een specifieke optie geven want er is niet genoeg informatie en ik zou je zelf moeten onderzoeken.
Wat ik wel ter overweging wil geven is mindfulness.
Je hebt er wellicht van gehoord: mindfulness is een vorm van meditatie waarbij men zich op een niet-oordelende manier bewust wordt van de huidige ervaring, inclusief lichamelijke sensaties, gedachten en emoties. Het doel is om volledig aanwezig en aandachtig te zijn in het huidige moment zonder te worden meegesleept door automatische reacties of gewoontepatronen.
Er is bewijs dat mindfulness kan helpen bij het beheersen van pijn. En er zijn enkele waarschijnlijke redenen waarom mindfulness effectief kan zijn bij pijnbestrijding:
Veranderde pijnperceptie. Mindfulness kan de manier waarop het brein pijn interpreteert en verwerkt veranderen, waardoor de subjectieve ervaring van pijn kan verminderen.
Vermindering van reactie op pijn. In plaats van automatisch te reageren op pijn (bijvoorbeeld door verkramping of angst), leert men met mindfulness om de pijn te observeren zonder er een oordeel aan te verbinden. Dit kan helpen om de cycli van spanning en angst die pijn verergeren, te doorbreken.
Vermindering van stress. Chronische pijn kan leiden tot verhoogde stress, en stress kan op zijn beurt pijn verergeren. Mindfulness kan helpen bij het verminderen van stress, wat indirect de pijn kan verminderen.
Emotionele regulatie. Mensen met chronische pijn kunnen ook emotionele problemen ervaren, zoals depressie of angst. Mindfulness kan helpen bij het reguleren van deze emoties, wat kan bijdragen aan een algemeen gevoel van welzijn en een verminderde pijnbeleving.
Verhoogd bewustzijn van lichamelijke sensaties. Door regelmatige mindfulness-praktijk kunnen mensen meer inzicht krijgen in hun lichamelijke sensaties en beter begrijpen hoe bepaalde factoren of activiteiten hun pijn beïnvloeden.
Het is wel keihard werken, vooral in het begin. Hoewel mindfulness kan helpen bij het beheersen van pijn, is het geen wondermiddel en het werkt niet bij iedereen. Maar voor veel mensen kan het een waardevolle aanvulling zijn op andere pijnbeheersing.
Hope this helps!
Groet,
Jim