Beste mevrouw Koek,
Mag ik een beroep doen op uw ervaringsdeskundigheid?
Ik heb een achtervolgingswaan. Althans, dat is de theorie. Sinds 1990 voel ik mij achtervolgd en in de gaten gehouden door een Amerikaan. Ik kan dit niet bewijzen. Twijfels heb ik vanaf het begin, toch blijft mijn gevoel hardnekkig en ben ik hierdoor uiteindelijk doorgedraaid. De paar keren dat ik in al die jaren wat zei tegen een naaste kreeg ik niet-helpende feedback. Ook in de ggz waar ik na vele jaren terechtkwam was de feedback niet-helpend.
Pas de laatste paar jaar durf ik te checken bij twee naasten of zij iets merken van achtervolging. Een hele overwinning voor mij. Ik zou eindelijk weer iets willen doen met mijn leven, maar ergens ben ik nog bang dat deze waan misschien toch werkelijkheid blijkt te zijn.
Hoe kan ik deze impasse doorbreken?
Alvast bedankt.
Antwoord
Beste F.,
Wat moet dat beangstigend en lastig zijn om zoveel jaar dat gevoel van achtervolging te hebben. En wat goed dat het u is gelukt nu wel te checken bij twee naasten of zij iets merken. Is het helpend als zij u dan laten weten wat zij merken? Maar nog niet genoeg omdat ik ook lees dat u iets zou willen doen met uw leven, en daar blijkbaar toch door de angst dat u achtervolgd wordt niet aan toekomt. Dat betekent dat het nog steeds een groot probleem voor u is, en een obstakel om meer te kunnen genieten van het leven.
Wat ik u sowieso gun is een hulpverlener/psycholoog die samen met u de tijd neemt om de ervaring van achtervolging grondig te onderzoeken. Dat betekent dat u samen een onderzoeksteam gaat vormen, in kaart gaat brengen wanneer u begon te merken achtervolgd te worden of daarover ging twijfelen. En vervolgens samen bewijzen voor en tegen gaat verzamelen. In overleg gaat u dingen doen die volgens u aanwijzingen kunnen opleveren dat uw gedachte klopt of dat het toch waarschijnlijk anders zit. De uitkomst ligt van te voren niet vast bij zo’n therapie. Soms is de uitkomst dat iemand wel blijft denken/twijfelen dat er sprake kan zijn van achtervolging, maar zich daar veel minder druk over maakt. Dat kan ook een positief resultaat zijn!
Eigenlijk bent u al zelf begonnen met de therapie door uw naasten in te schakelen als check, maar het zou mooi zijn als u CGT-P (cognitieve gedragstherapie bij psychose) zou kunnen krijgen.
U kunt vragen aan uw huidige behandelaren of er een psycholoog werkzaam is die deze therapie kan geven. Als dat niet zo is, kunnen zij wel voor u informeren bij de VGCt waar u terechtkunt.
Nog een kleine persoonlijke noot: ik ben zelf ook een beetje gevoelig voor achterdocht. Maar ik heb geleerd door mezelf vragen te stellen er toch anders mee om te gaan: ik pieker er minder over en schat de kans voor gevaar lager in. En het kan me allemaal minder schelen, waardoor ik beter mijn aandacht kan richten op mijn eigen doelen en interesses.
Ik hoop dat u hiermee verder komt en dat ik u heb kunnen bemoedigen.
Met vriendelijke groet,
Clara Koek
Beantwoord door: Clara Koek op 23 februari 2025