Beste Dirk Corstens,
Ik heb een vraag over de medicatie van een vriendin. Zij hoort stemmen en gebruikt daar al jaren Haldol en Seroquel voor. Nu heeft de ggz haar ook een antidepressivum voorgeschreven.
Tot 25 milligram ging het een stuk beter met haar, maar na de verhoging (100 milligram) begon zij psychotischer te worden. Niet dat ik een verband tussen de antipsychotica en het antidepressivum wil leggen, maar kunnen deze medicijnen elkaar niet tegenwerken?
Bij voorbaat dank.
Antwoord
Wellicht is het een idee om meer over stemmen horen te lezen. Dat is niet een ervaring die je kunt wegmediceren maar kunt leren begrijpen:
www.levenmetstemmen.nl
www.omgaanmetstemmenhoren.nl
www.intervoiceonline.org
www.stichtingweerklank.nl
www.dirkcorstens.com
Ik zie steeds vaker dat mensen allerlei cocktails krijgen: een antipsychoticum tegen de psychose, een antipsychoticum om te kunnen slapen, en ten slotte een antidepressivum om de gevolgen van die antipsychotica te bestrijden. Een zinloze strategie die echter naadloos aansluit bij de wens/claim om niet meer te ervaren.
Stemmen horen gaat over je persoonlijke verhaal en de emoties die daarmee samenhangen.
We moeten misschien af van deze ‘anti’-namen voor de psychofarmaca. Ze hebben beslist enig nut, maar zijn niet ‘anti’. Ze leggen je emoties stil en veroorzaken nogal eens dat je het contact met je omgeving verliest.
Een antidepressivum kan inderdaad ’tegen’ een neurolepticum werken.
Het is zaak om op grond van wat iemand ervaart de medicatie af te stemmen, niet vanuit protocollen maar afgestemd op wat er gebeurt met de persoon.
Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Dirk Corstens op 16 augustus 2021