Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is er een antipsychoticum dat geen explosieve reactie geeft met cola?

Vraag

Geachte meneer Van Os,

Is er een antipsychoticum dat geen explosieve reactie geeft met cola, koffie en Red Bull?

En hoe stel ik mijn dochter weer in na zo’n onderbreking? Stapelen met 5 mg of kan ik in één keer weer 20 mg olanzapine geven?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste N.,

Ik zou het ernstig afraden om zelf je dochter weer in te stellen op olanzapine. Het middel is geen kattepis, zogezegd, en 20 mg is een behoorlijk hoge dosis – kan het niet minder? Veel mensen kunnen toe met 5 mg als de MED (minimale effectieve dosis).

Verder zijn de interacties tussen cafeïne en antipsychotica voor alle antipsychotica ongeveer gelijk.

Het is bekend dat cafeïne, de voornaamste stimulerende stof in koffie, cola, en energiedrankjes zoals Red Bull, kan interageren met diverse medicaties, waaronder sommige antipsychotica. De specifieke interacties tussen cafeïne en olanzapine (een antipsychoticum) kunnen als volgt zijn:

1. Effect op Slaap
Olanzapine kan slaperigheid veroorzaken bij sommige mensen. Cafeïne heeft een stimulerend effect en kan slapeloosheid of rusteloosheid veroorzaken. Deze tegenstrijdige effecten kunnen van invloed zijn op slaappatronen en algehele rust.
2. Effect op het Zenuwstelsel
Olanzapine kan in sommige gevallen leiden tot trage reflexen of sufheid. Cafeïne kan leiden tot nervositeit, versnelde hartslag of andere stimulerende effecten. Ook hier hebben de substanties tegenovergestelde effecten, wat kan leiden tot ongewenste bijwerkingen of het verminderen van de effectiviteit van olanzapine.
3. Metabolisme
Hoewel er geen sterke interactie bekend is tussen olanzapine en cafeïne wat betreft metabolisme, kan de snelheid waarmee uw lichaam medicijnen en cafeïne verwerkt worden beïnvloed door verschillende factoren zoals uw algemene gezondheid, andere medicaties, en genetische factoren.

Het gebruik van cafeïne-houdende producten, en vooral het overmatig gebruik ervan, kan risicovol zijn, met name bij personen die antipsychotische medicatie gebruiken. Overmatig cafeïnegebruik kan leiden tot hartritmestoornissen, slapeloosheid, en verhoogde angst, wat bijzonder problematisch kan zijn voor mensen met psychische problemen.

Het is verder belangrijk om te benadrukken dat energiedrankjes niet alleen cafeïne bevatten, maar ook andere stimulerende stoffen, zoals taurine, die ook een interactie zouden kunnen hebben met medicatie of een impact kunnen hebben op mentale gezondheid.

Dus zoiets zou ik zeggen N., let me know!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 10 oktober 2023

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie

Lees ook