Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik aripiprazol tot 5 mg afbouwen met stapjes van 1 mg?

Vraag

Beste Jim van Os,

Momenteel slik ik 15 mg aripiprazol, en ik heb van de Regenboog Apotheek het advies gekregen om in 7 maanden tijd af te bouwen met behulp van taperingstrips. Ik vind de kosten per maand nogal hoog aangezien ik rond moet komen van een Wajong-uitkering.

Kan ik aripiprazol ook met stapjes van 1 mg afbouwen tot bijvoorbeeld 5 mg, en dan het laatste stukje doen met taperingstrips?

Met vriendelijke groet,

S.

Antwoord

Beste S.,

Wat goed dat je zo bewust bezig bent met je afbouwproces, en wat moedig ook om dit traject aan te gaan. Afbouwen van aripiprazol, zeker na langdurig gebruik, vraagt echt een soort chirurgische precisie en heel veel geduld – dus respect dat je hier zo serieus mee bezig bent.

Wat je vraagt – eerst afbouwen met stapjes van 1 mg tot bijvoorbeeld 5 mg en dan pas overstappen op taperingstrips – is in principe een heel logische en vaak gehanteerde strategie als je kosten wil besparen. Die eerste stappen van 15 naar 5 mg kun je inderdaad doen met de commercieel beschikbare tabletten, bijvoorbeeld door over te stappen op de 10 mg en 5 mg tabletten of breekbare 10 mg tabletten in stukken (let wel: niet elke variant is even goed deelbaar, dus even overleggen met apotheek of arts wat handig is). In sommige gevallen is er ook een drankvorm van aripiprazol beschikbaar (een orale oplossing), en daarmee kun je nog preciezer doseren zonder meteen in de kosten van taperingstrips te belanden.

Maar… die laatste paar milligrammen – van bijvoorbeeld 5 mg naar 0 – dát is het deel waar de meeste mensen de meeste hobbels tegenkomen. Want daar zit vaak die nare cocktail van onttrekking, rebound, oppositional tolerance… En juist dáár kunnen taperingstrips uitkomst bieden, zeker als je die op een hyperbolische manier inzet: dus steeds kleinere stapjes naarmate je lager in dosis komt. Zo help je je zenuwstelsel die overgang zachter te maken.

De Regenboog Apotheek heeft daar dus verstand van, maar inderdaad – het kost wat, en met een Wajong is het echt pittig. Goed nieuws: je hoeft niet per se de hele 7 maanden met strips te doen. Wat veel mensen doen is eerst grover afbouwen (bijvoorbeeld 15 → 10 → 7.5 → 5) met reguliere tabletten (of 1 mg), met telkens een maand of langer per stapje, en dan vanaf bijvoorbeeld 5 mg pas starten met de strips – voor die laatste lastige fase. Dan is het ook betaalbaarder.

Let op: niet iedere zorgverzekeraar vergoedt taperingstrips, maar zoals je al weet kun je een gratis afbouwadvies opvragen bij de Regenboog Apotheek. Dat advies krijg je dan via de mail toegestuurd en het enige wat je huisarts hoeft te doen is tekenen – superhandig, want veel huisartsen vinden het ingewikkeld om taperingstrips zelf voor te schrijven. En zo voorkom je dat je er alleen voor staat.

En als het dan toch even lastig wordt, weet dan dat onttrekkingsklachten op zich geen signaal zijn dat je terugvalt of dat het misgaat – het is het brein dat z’n chemische balans opnieuw probeert te vinden. Je moet dat vaak leren verdragen tot het beter wordt, en daarbij zijn dingen als gezonde voeding, dagstructuur, voldoende slapen, sociale steun, lichaamsbeweging en rustgevende praktijken als yoga of meditatie echt van levensbelang.

En als je toch een keer met andere mensen wil sparren die hetzelfde meemaken – check eens de Vereniging Afbouwmedicatie, daar vind je lotgenoten en praktische info, dat kan echt een verschil maken.

Tot slot: als je merkt dat je brein gekke dingen gaat doen (onrust, rare gedachten, veel prikkels), weet dan dat het te maken kan hebben met iets wat we noemen ‘oppositional tolerance’. Ik noemde dat al eerder, en betekent: je brein heeft zich zó ingesteld op de aanwezigheid van aripiprazol dat het een soort tegenbeweging is gaan maken – en bij het stoppen moet het dus even opnieuw kalibreren. Soms ontstaan er dan onverwachte reacties op de medicatie, ook als je die later weer probeert op te starten. Daarom is dat langzame, zorgvuldige afbouwen zo belangrijk.

Hope this helps, en kijk ook vooral bij de informatie hieronder, want er is nog veel meer over te zeggen, kijken en lezen.

Greetz Jim

NB Bespreek verandering van medicatie altijd eerst met je voorschrijvende arts, ga niet alleen dingen zitten veranderen, dat is niet de bedoeling van mijn adviezen. Bedenk je dat mijn adviezen altijd van algemene aard zijn – je kunt ze niet zonder meer op jezelf van toepassing achten, dat kan pas na overleg met je behandelaar of huisarts. Ik heb je immers niet persoonlijk onderzocht.

EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN:

  • Wil je met iemand chatten? Ga dan naar onze chat en verrijk jezelf met een herstelondersteunende chat met een van onze medewerkers.
  • Wil je een blog schrijven over je ervaring met een onderwerp relevant voor PsychoseNet? Kijk hier voor informatie.
  • Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kijk dan naar ons WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre, over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deel 1 is vooral voor afbouwers; deel 2 vooral voor voorschrijvers. Beide delen duren ongeveer 40 minuten. Er is een inhoudsopgave die kan worden gebruikt om snel bepaalde delen van de uitleg te vinden of terug te kijken. Om de inhoudsopgave te zien moet het webinar vanuit YouTube worden bekeken en moet de beschrijving die YouTube geeft worden uitgeklapt. Met behulp van de instellingen in YouTube kan het webinar ook met (automatisch gegenereerde) ondertiteling worden bekeken.
  • Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan mijn mini-college.
  • Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan mijn mini-college hierover.
  • Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is “in je hoofd”, wat is het dan wel? Als je dat wil weten, kijk dan mijn mini-college: WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan?
  • Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
  • Wil je een PERSOONLIJK ADVIES BIJ HET KIEZEN VAN EEN AFBOUWSCHEMA? Behandelaars kunnen bij de Regenboog Apotheek een persoonlijk advies vragen voor een afbouwschema voor een patiënt.
  • Wil je benzodiazepinen afbouwen, eventueel via een ander middel zoals diazepam (Valium)? Gebruik hiertoe de KNMP-rekenhulp.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
  • Wil je meer leren over bewegingsstoornissen door psychiatrische medicaties en wat eraan te doen is? Kijk dan op de website Bewegingsstoornissen in de Psychiatrie.
  • Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van persoonlijk herstel? Kijk dan onze animatie hierover als een introductie.
  • Ben je op zoek naar de JUISTE HULP? Kijk dan op de sociale kaart op PsychoseNet (MIND ATLAS).
  • Ben je op zoek naar LOTGENOTENCONTACT BIJ MEDICATIEAFBOUW? Ga dan naar de Vereniging Afbouwmedicatie.
  • Ben je op zoek naar stemmenhorengroepen buiten de reguliere ggz? Zie de website van Stichting Weerklank.
  • Ben je op zoek naar traumawebsites, kijk dan op traumanet of stichting trauma en dissociatie.
Beantwoord door: Jim van Os op 27 maart 2025

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Aripiprazol
Medicatie

Lees ook