Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Welke behandeling is het beste voor bipolaire stoornis met psychosen?

Vraag

Beste Clara,

Eind augustus krijg ik een beoordeling of ik aangenomen word bij een ggz-instelling.

Nu vroeg ik me af welke behandeling/therapie het beste is voor iemand met een bipolaire stoornis en psychosegevoeligheid.

Ik zou graag mijn valkuilen beter willen leren kennen. Verder ben ik ook benieuwd naar hoe ik in elkaar zit.

Hebt u tips voor mij?

Met vriendelijke groeten,

F.

Antwoord

Beste F.,

De behandeling van de bipolaire stoornis en psychotische kwetsbaarheid bestaat in het algemeen uit een combinatie van medicatie, begeleiding, psycho-educatie en psychotherapie.

Hoe jouw behandeling eruit gaat zien zal verder afhangen van jouw specifieke klachten en wensen. En is ook een proces, zoekplaatje, samen met je behandelaren en mensen in je omgeving. Bijvoorbeeld welke medicatie jou het best gaat helpen en het minst ongewenste bijwerkingen geeft is iets wat je bij aanvang nog niet precies kan vaststellen, maar na een tijdje van gebruik lukt dat beter en kan je het aanpassen.

Je geeft zelf al aan dat je je valkuilen beter wilt leren kennen en wilt begrijpen hoe je in elkaar zit. Dat is beslist zinvol en verdient een plek in je behandeling. Geen mens is hetzelfde, en alleen de classificatie bipolaire stoornis zegt natuurlijk verder niets over wie jij bent als persoon of wat je hebt meegemaakt. Het zegt niets over je interesses, je relaties, je persoonlijke ambities, het gezin waaruit je komt, je opleiding, jouw specifieke krachten en kwetsbaarheden. Het zegt alleen dat je een psychische kwetsbaarheid hebt die zich uit in stemmingswisselingen en psychose.

  • Er zijn hulpmiddelen om je valkuilen beter te leren kennen. Met bijvoorbeeld CGT (cognitieve gedragstherapie) krijg je meer inzicht in jouw denkpatronen, en de invloed ervan op je stemming en gedrag. Soms kan het daarbij nodig zijn aandacht te besteden aan gebeurtenissen in je verleden omdat deze nog steeds een rol spelen bij je valkuilen. Bijvoorbeeld als je niet goed hebt geleerd voor jezelf op te komen is het misschien nog steeds moeilijk om nee te zeggen. En neem je daarom teveel hooi op je vork wat je kwetsbaar maakt.
  • Het bijhouden van een lifechart kan je opleveren dat jij en je behandelaar beter inzicht krijgen in het verloop van je klachten en de invloed van de behandeling en gebeurtenissen in je leven hierop.
  • Veel ggz-instellingen hebben tegenwoordig ervaringsdeskundigen in dienst, cliënten of ex-cliënten die hun ervaringskennis inzetten en werken op herstelwerkplaatsen/academies.
    Daar worden cursussen/groepen aangeboden die herstel ondersteunen zoals bijvoorbeeld de WRAP (wellness recovery action plan). Hier leer je wat je triggers en waarschuwingssignalen zijn, en hoe je daarmee om kan gaan, en beter de regie over je dagelijks leven kunt houden.
  • Tot slot kan het helpend zijn je naasten bij de behandeling te betrekken, zij kennen jou het beste en kunnen je steunen bij je herstel.

Ik hoop dat je met deze tips uit de voeten kan.

Met hartelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Clara Koek op 10 augustus 2021

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Bipolariteit, manie, hypomanie
Psychosegevoeligheid

Lees ook