Antwoord
In Tornio in Finland zijn 110 mensen met een eerste psychose met behulp van Open Dialogue behandeld en vijf jaar gevolgd. Open Dialogue bestond uit gesprekken met het sociaal netwerk als basis, en velen kregen daarnaast ook individuele therapie en maatschappelijke ondersteuning. Maar een derde kreeg/had een lage dosis medicatie, 80% had na vijf jaar werk of een opleiding, het grootste deel voldeed niet meer aan de diagnose schizofrenie. In ons land krijgt/heeft meer dan 90% medicatie en een derde is aan het werk of volgt een opleiding.
Het is onzin dat psychosen schade aanrichten aan het brein. Een deel van de mensen met psychosen doet het op langere termijn (> 2 jaar) beter zonder medicatie dan met, op mate van herstel.
Een groot probleem is dat psychofarmaca snel een nieuw evenwicht in het brein bewerkstelligen en dat na het snel stoppen met die middelen dat nieuwe evenwicht betekent dat er een onttrekkingstoestand optreedt die niet te onderscheiden is van de oorspronkelijke toestand waarvoor die medicatie werd voorgeschreven.
In Noorwegen moet iedere provincie beschikken over een ggz-afdeling waar mensen zonder medicatie worden behandeld of mensen geholpen worden met afbouwen. In Nederland hebben we dat alles niet.
Open Dialogue betekent een radicale ommezwaai van de organisatie van de ggz: richten op crises, alleen met sociale netwerken als basis, huisbezoeken, eventueel medicatie en/of therapie, kortdurende opnames alleen als het echt nodig is.
In Nederland zijn we begonnen met Open Dialogue (POD) maar de systeemverandering die nodig is om zulke goeie resultaten te bereiken hebben we nog nergens gerealiseerd.
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Dirk Corstens op 26 oktober 2022