Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Larinda Bok-van der Voet is Specialist Hoogbegaafdheid. Zij begeleidt volwassenen met hoogbegaafdheidskenmerken bij problemen die zij door hoogbegaafdheid ervaren.

Larinda is ervaringsdeskundige en heeft 40 jaar verpleegkundige en managementervaring in o.a. de GGZ en geriatrie. Ze schreef het boek: ‘Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid’. 

Zou een behandeltraject in de ggz onze dochter kunnen helpen?

Vraag

Het gaat niet goed met onze dochter van 10. Ze is thuis gestresst, boos en lichtgeraakt. Ze heeft hele verdrietige buien die urenlang kunnen duren. Ze spreekt uit dat ze niet wil leven.

Thuis krijgen we haar na een paar dagen rust weer zoals we haar kennen: lief, nieuwsgierig, creatief en zelfs vrolijk, maar zodra ze weer een aantal dagen achter elkaar op school is geweest is het weer mis.

We zijn ervan overtuigd dat ze niet veilig is op school. Ze vertelt over nare ervaringen op school met leeftijdsgenoten en ik zie dat ze dapper blijft proberen contact te leggen, maar bijna altijd afgewezen wordt. Met school hebben we van alles geprobeerd maar het wordt niet beter.

Voor haar leerprestaties is er hulp door een HB-specialist maar ik maak me zorgen over haar psychische kwetsbaarheid.

De POH wil voor diagnostiek doorverwijzen. Ik ben daar niet zo in geïnteresseerd. Ik wil vooral dat ze weer van zichzelf kan houden en niet zo eenzaam is tussen leeftijdsgenoten.

Zou een behandeltraject in de ggz haar kunnen helpen? Bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie (CGT) of EMDR? Of moeten we hulp zoeken op het gebied van hoogbegaafdheid?
Hoe vinden we passend onderwijs voor haar?

Antwoord

Beste T.,

Je dochter en jullie beleven een intense en ingrijpende periode. Respect hoe je hier al mee omgaat. Ik zou het advies van de POH opvolgen. Het gaat inderdaad niet om de diagnose maar om haar welbevinden. Diagnostiek biedt mogelijkheden om de best passende begeleiding te krijgen. En passende begeleiding is erop gericht dat zij zich zo goed mogelijk voelt en ontwikkelt.

Ik kies er altijd voor om de bron op te zoeken en daar passende interventies bij te doen. Als je nu CGT of EMDR gaat doen is dat een pleister die op een willekeurige plek wordt geplakt. Je dochter verdient het om in haar hele persoonlijkheid en context te worden gezien, en op waarde geschat te worden.

Mijn advies is: laat haar onderzoeken door een ervaren, deskundige en goedopgeleide hoogbegaafdheidsspecialist, orthopedagoog of psycholoog. Deze kan ook meedenken over passend onderwijs en begeleiding.

Hier enkele websites waar je deze professionals vindt:

www.kwaliteitsregisterhoogbegaafdheid.nl
www.echanetwerk.nl/echa-specialist-zoeken

Een tip voor jullie als ouders: vind gezinnen die in ongeveer dezelfde situatie zitten (en dat zijn er veel). Daar voel je je gehoord en gezien, en kan je elkaar ondersteunen middels het delen van tips en ervaringen. Op sociale media zijn daar behoorlijk wat voorbeelden van. Ik denk bijvoorbeeld aan Pharos hoogbegaafd op Facebook.

Wijsheid en sterkte voor jullie en je dochter!

Larinda Bok

Beantwoord door: Larinda Bok op 25 juni 2024

Gerelateerd

Meer over

Hoogbegaafdheid
kind
Neurodiversiteit

Lees ook