Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Larinda Bok-van der Voet is Specialist Hoogbegaafdheid. Zij begeleidt volwassenen met hoogbegaafdheidskenmerken bij problemen die zij door hoogbegaafdheid ervaren.

Larinda is ervaringsdeskundige en heeft 40 jaar verpleegkundige en managementervaring in o.a. de GGZ en geriatrie. Ze schreef het boek: ‘Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid’. 

Bestaan er bejaardentehuizen speciaal voor hoogbegaafden?

Vraag

Dag Larinda,

Onlangs is er bij mij hoogbegaafdheid ontdekt en ik heb een sterk vermoeden dat dit ook bij mijn vader speelt.

Hij is in de 90 en enkele maanden geleden verhuisd naar een aanleunwoning met extra zorg. Hij doet zijn best maar hij is op zijn nieuwe woonplek niet gelukkig. Issues die spelen: hij vindt geen aanspraak, de dagactiviteiten sluiten niet aan bij zijn interesses, hij gaat in de weerstand als de zorgmedewerkers taken van hem overnemen (want hij wil zelf de regie houden) en hij is zelfs even in hongerstaking gegaan.

Bestaan er bejaardentehuizen speciaal voor hoogbegaafden?

Zijn er initiatieven voor hoogbegaafde ouderen zoals een telefoonlijn of huisbezoek?

Bestaat er voorlichtingsmateriaal voor zorgmedewerkers? Hij wordt namelijk als lastig gezien en iemand gaf aan dat hij zich maar moest aanpassen, maar daar ligt juist zijn trauma.

Alle tips zijn welkom!

Bij voorbaat vriendelijk bedankt.

Antwoord

Beste H.,

Je verhaal lezend kan ik me goed voorstellen dat je vader kenmerken van hoogbegaafdheid heeft.

Wat enorm verdrietig dat hij niet gelukkig is in zijn nieuwe woonomgeving. Ik ken geen woonvoorzieningen die speciaal op hoogbegaafde ouderen zijn gericht.

Zorgorganisatie Respect in Den Haag heeft een unieke, langlopende en ontwikkelde vorm van alternatieve dagbesteding voor hoogbegaafde en hoogintelligente ouderen, die een dagprogramma met een uitgebreid curriculum aanbiedt.

Ik kwam een afstudeeronderzoek van Monique Luyendijk tegen. Op pagina 58 en volgende, vind je een aantal soortgelijke initiatieven.

Met mijn jarenlange ervaring in de ouderenzorg kan ik me heel goed voorstellen dat de dagactiviteiten niet aansluiten. Hij zal nog steeds diepe gesprekken willen voeren en uitdaging nodig hebben.

Is er in zijn woonplaats een vrijwilligersorganisatie, kerkelijke gemeenschap of een special interestgroup, die huisbezoeken bij ouderen doet? Dan zou je om iemand kunnen vragen die bij zijn interesses aansluit. Een goed gesprek over bijvoorbeeld het nieuws, literatuur, cultuur en culturen of existentieel levensbeschouwelijke thema’s dat zijn cognitieve vermogen stimuleert, kan hem meer zingeving brengen. Je zou ook bij een filosofiegroep naar de mogelijkheden kunnen informeren (als dat zijn belangstelling heeft).

In de ideale situatie is hij onder gelijkgestemden. Je zou zelf een initiatief kunnen ontwikkelen, of iets online opzetten (als hij daarin geïnteresseerd is). Je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV), dan blijf je op de hoogte van ontwikkelingen op dit gebied. Noks Nauta is veel bezig met dit thema en als zij ergens spreekt of als er nieuws is, verneem je dit vaak via de nieuwsbrief.

De zorgverleners zouden de visie belevingsgerichte zorg of waardige zorg moeten omarmen. Helaas werkt dat niet overal zo. Blijf in elk geval met hen in gesprek, en als je er met de zorgverleners niet uitkomt adviseer ik je in de organisatie op zoek te gaan naar iemand die over de indicatie en zorgverlening gaat. Want onafhankelijkheid, verbondenheid en zeggenschap over het eigen leven zijn voor deze doelgroep essentiële behoeften. En dat kan soms als ‘lastig’ ervaren worden. Een waardige samenwerking begint bij goed luisteren en in gesprek blijven met de zorgvrager.

Je zou de zorgverleners de informatie op onze website over hoogbegaafdheid kunnen laten lezen.

In het boek ‘Hoogbegaafde senioren‘ staan ook een aantal adviezen voor de samenwerking tussen zorgverleners en de hoogbegaafde oudere.

Het boek ‘Hoogbegaafde hulpzoekers‘ bevat veel ervaringsverhalen. Het is wel gericht op de ggz, maar het zou geïnteresseerde zorgprofessionals inzicht kunnen geven.

Het meest effectief zou een voorlichting zijn voor de zorgverleners over hulp bij hoogbegaafdheid.

Er is nog een wereld te winnen want de lijnen zijn lang. Evenals bij kinderen en in het onderwijs wordt er vaak (zowel in de Wmo, thuiszorg, ggz als in de Wlz) gesuggereerd dat men zelf wel in zijn of haar behoeften kan voorzien. En dat is nu juist jullie probleem.

Op de website Innovatiekring Dementie vind je ook artikelen over hoogbegaafdheid bij senioren.

Ik hoop dat dit helpend is en wens jou en je vader alle goeds.

Hartelijke groet,

Larinda Bok

Beantwoord door: Larinda Bok op 14 juli 2024

Gerelateerd

Meer over

Hoogbegaafdheid
Neurodiversiteit

Lees ook