Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wanneer gaat er iets gebeuren aan het beleid in klinieken?

Vraag

Goedendag,

Wanneer gaat er iets gebeuren aan het beleid in klinieken?

Een goed verzorgde jonge persoon met psychose gaat de kliniek in. Gevolg: hij verzorgt zichzelf niet meer en wordt ook niet verzorgd. Leeft als zwerver in de kliniek. Ggz doet niks.

ECT wordt weer toegepast en medicatie wordt nooit afgebouwd.

Een slechte gang van zaken!

Vriendelijke groet.

Antwoord

Hey M.,

Het lijkt erop dat je gefrustreerd en bezorgd bent – en je bent niet de enige – over de manier waarop zorg wordt verleend in geestelijke gezondheidsklinieken, vooral als het gaat om de behandeling van mensen met een psychosegevoeligheid. Je zorgen raken aan verschillende belangrijke aspecten van zorgverlening, waaronder de persoonlijke hygiëne van patiënten, het gebruik van behandelingen zoals elektroconvulsietherapie (ECT), en het beheer van medicatie.

Wat PsychoseNet betreft is het essentieel dat jij of je naaste goede persoonlijke verzorging ontvangt in een kliniek. Het verwaarlozen van persoonlijke hygiëne kan wijzen op ernstige psychische problemen, maar zorgverleners hebben ook de verantwoordelijkheid om jou of je naaste te ondersteunen bij de persoonlijke verzorging, vooral als je dit zelf niet kunt vanwege je psychische toestand.

Elektroconvulsietherapie wordt soms toegepast als behandeling voor ernstige psychische aandoeningen, inclusief ernstige depressie, bepaalde vormen van bipolaire gevoeligheid, en sommige gevallen van psychosegevoeligheid, vooral als andere behandelingen niet effectief zijn geweest. Hoewel ECT een controversiële behandeling is, kan het in sommige gevallen effectief zijn. Het gebruik ervan moet echter zorgvuldig worden overwogen, samen met jou (indien mogelijk) en je familie, en volgens de huidige medische richtlijnen en ethische normen.

Het is wat ons betreft ook belangrijk dat jouw medicatie zorgvuldig wordt beheerd en dat eventuele wijzigingen in je medicatie, inclusief het afbouwen ervan, onder medisch toezicht gebeuren. Je hebt recht op een zorgvuldige beoordeling van jouw medicatiebehoeften, inclusief overwegingen om medicatie af te bouwen of te wijzigen als je toestand verbetert of verandert.

Het beleid in klinieken en de praktijken van zorgverlening moeten gericht zijn op het bieden van holistische, patiëntgerichte zorg, waarbij jouw fysieke en psychische behoeften centraal staan. Als je je zorgen maakt over de zorg die wordt verleend, overweeg dan om deze zorgen te bespreken met de betrokken zorgverleners, het management van de kliniek, of een patiëntenadvocaat. Je kunt ook contact opnemen met patiëntenrechtenorganisaties voor ondersteuning en advies over hoe je met dergelijke situaties kunt omgaan.

Veranderingen in beleid en praktijk vereisen vaak een gecoördineerde inspanning van zorgverleners, beleidsmakers en patiëntenbelangenbehartigers om ervoor te zorgen dat de geestelijke gezondheidszorg voldoet aan de hoogste standaarden van zorg en respect voor de rechten en waardigheid van patiënten. Dus je geluid kan zeker helpen.

Het is natuurlijk ook zo dat de ggz kampt met een enorm gebrek aan personeel waardoor de zorg suboptimaal kan zijn. Dit is iets wat we snel moeten proberen te verbeteren.

Dank voor je activisme!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 17 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Ggz zorgverleners
Psychosegevoeligheid

Lees ook