Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met een (ernstige) psychische aandoening. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie. 

Waarom kan mijn beste vriendin geen dwangmedicatie krijgen?

Vraag

Waarom kan iemand bij een gedwongen opname in een ggz-instelling niet verplicht worden tot medicatie? Of moeten wij als naasten iets opstarten?

Mijn beste vriendin is vorige week door de politie eindelijk meegenomen na een lange crisis. Ten eerste vraag ik me af waarom het zo lang moet duren tot er wordt overgegaan tot gedwongen opname? Wij hebben meerdere keren gevraagd om haar mee te nemen maar het was nog niet urgent genoeg. Bij de vraag wanneer dit dan urgent genoeg is, gaf men het volgende antwoord: “als ze boven op een flat staat”. Nou gelukkig is dat niet gebeurd maar het scheelde niet veel.

De rechter heeft besloten haar voor drie weken te plaatsen op een gesloten afdeling en daarna kijken ze opnieuw.

Ik maak me veel zorgen omdat ze maar lithium blijft weigeren.

Waarom kan ze niet gedwongen medicatie krijgen? Ze kunnen haar toch gewoon vastpakken en een injectie geven? Zo schiet het namelijk ook niet op.

Antwoord

Beste V.,

Bij de opstelling van de wet is een afweging gemaakt tussen het belang van behandeling, en het recht van ieder mens om zorg te weigeren. De keuze is om mensen pas gedwongen te behandelen en op te nemen als er een ernstig gevaar is. Voor naasten hun gevoel duurt het vaak veel te lang voor dit moment is aangebroken. Als mensen opgenomen zijn, mag een instelling alleen dwangmedicatie geven om een crisis of gevaar af te wenden.

Als cliënten een gevaar zijn voor zichzelf of als de veiligheid van medecliënten/medewerkers in het geding komt, dan kunnen ze noodmedicatie gebruiken. Lithium wordt meestal niet gebruikt als noodmedicatie, omdat de werking pas later intreedt. Noodmedicatie per injectie wordt waar mogelijk voorkomen, omdat het de behandelrelatie en het vertrouwen in de zorg kan beschadigen.

Bent u bekend met MINDKorrelatie en de adviesdienst van Ypsilon? Zij kunnen u eventueel een luisterend oor bieden en meer vertellen over de regels en mogelijkheden voor u als naaste binnen de ggz. Bij de instelling waar uw vriendin verblijft zou u ook contact op kunnen nemen met de familievertrouwenspersoon.

Groet,

MIND Ypsilon

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ypsilon op 18 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
dwangmedicatie
Medicatie
Naasten

Lees ook