Antwoord
Hey B., dank voor je vraag!
Wat een indrukwekkend verhaal. Je beschrijft hoe je jarenlang last had van stemmingswisselingen, en dan, bam — een crisis waarbij je onmiddellijk in actie moest komen en sindsdien stabiel bent gebleven. Alsof die lichtflitsen in je hersenen iets hebben gereset. Dat is een fascinerende wending en ja, er zijn wel theorieën die verklaren hoe zoiets kan gebeuren.
Het brein is geen statisch ding, het is voortdurend in beweging en reageert op de omgeving. Je beschrijft een situatie waarin je ineens alles opzij moest zetten om te handelen. Geen tijd voor piekeren, geen tijd om in jezelf te keren — pure actie. Dat kan iets neurologisch veranderen. Er zijn mensen die uit een depressie lijken te komen door plotseling een doel te krijgen dat hen volledig opslokt. Een soort ‘mindset shift’ die zo diep gaat dat het iets verschuift in de kwetsbaarheid voor terugval.
Bovendien: zware stress — en dan bedoel ik niet de dagelijkse stress, maar echte levensbedreigende stress — kan bij sommige mensen het zenuwstelsel op een andere manier activeren. Je hoort vaker verhalen van mensen die in een crisis plots een mentale helderheid krijgen die ze daarvoor nooit hadden. Het sympathische zenuwstelsel (dat vecht-of-vluchtreacties regelt) kan ervoor zorgen dat bepaalde ‘normale’ patronen van denken en voelen tijdelijk worden doorbroken. En soms blijft dat effect hangen. Het is alsof er een nieuw pad wordt uitgesleten in je brein en het oude spoor minder toegankelijk wordt.
Nu, betekent dit dat je genezen bent? Dat is een filosofische vraag. Misschien ben je niet ‘genezen’ in de zin dat je geen enkele kwetsbaarheid meer hebt, maar blijkbaar is er iets veranderd waardoor je al 8 jaar geen episode meer hebt gehad. Misschien heb je, zonder het expliciet door te hebben, je manier van omgaan met jezelf en je energie aangepast. Of misschien heeft het je een fundamenteel ander perspectief op het leven gegeven, waardoor bepaalde triggers je gewoon niet meer raken zoals vroeger.
Wat je laat zien, is dat bipolaire stemmingsgevoeligheid niet per se een levenslange gevangenis is waarin episoden zich onvermijdelijk blijven aandienen. Het brein is plastisch, het kan veranderen, en soms gebeurt dat door een radicaal moment in het leven.
Mocht je benieuwd zijn of er meer mensen zijn die dit ervaren, zou je kunnen zoeken naar ervaringsdeskundigen of herstelverhalen van mensen met bipolaire stemmingsgevoeligheid. Misschien is het interessant om te kijken of je datgene wat jou heeft geholpen (al was het een heftige situatie) kunt vertalen naar anderen. En mocht je ooit nog twijfels hebben, een herstelacademie kan ook een mooie plek zijn om je ervaring verder te verdiepen.
Hope this helps, en kijk ook vooral bij de informatie hieronder. En als je behoefte hebt aan meer intensief contact, dan kun je ook naar de chat op PsychoseNet. Mocht je geïnteresseerd zijn in het schrijven van een blog om je ervaring te delen met anderen? Altijd welkom!
Greetz Jim
NB Bespreek verandering van medicatie altijd eerst met je voorschrijvende arts, ga niet alleen dingen zitten veranderen, dat is niet de bedoeling van mijn adviezen. Bedenk je dat mijn adviezen altijd van algemene aard zijn – je kunt ze niet zonder meer op jezelf van toepassing achten, dat kan pas na overleg met je behandelaar of huisarts. Ik heb je immers niet persoonlijk onderzocht.
EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN:
- Wil je met iemand chatten? Ga dan naar onze chat en verrijk jezelf met een herstelondersteunende chat met een van onze medewerkers.
- Wil je een blog schrijven over je ervaring met een onderwerp relevant voor PsychoseNet? Kijk hier voor informatie.
- Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kijk dan naar ons WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre, over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deel 1 is vooral voor afbouwers; deel 2 vooral voor voorschrijvers. Beide delen duren ongeveer 40 minuten. Er is een inhoudsopgave die kan worden gebruikt om snel bepaalde delen van de uitleg te vinden of terug te kijken. Om de inhoudsopgave te zien moet het webinar vanuit YouTube worden bekeken en moet de beschrijving die YouTube geeft worden uitgeklapt. Met behulp van de instellingen in YouTube kan het webinar ook met (automatisch gegenereerde) ondertiteling worden bekeken.
- Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan mijn mini-college.
- Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan mijn mini-college hierover.
- Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is “in je hoofd”, wat is het dan wel? Als je dat wil weten, kijk dan mijn mini-college: WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan?
- Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
- Wil je een PERSOONLIJK ADVIES BIJ HET KIEZEN VAN EEN AFBOUWSCHEMA? Behandelaars kunnen bij de Regenboog Apotheek een persoonlijk advies vragen voor een afbouwschema voor een patiënt.
- Wil je benzodiazepinen afbouwen, eventueel via een ander middel zoals diazepam (Valium)? Gebruik hiertoe de KNMP-rekenhulp.
- Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
- Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
- Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van persoonlijk herstel? Kijk dan onze animatie hierover als een introductie.
- Ben je op zoek naar de JUISTE HULP? Kijk dan op de sociale kaart op PsychoseNet (MIND ATLAS).
- Ben je op zoek naar LOTGENOTENCONTACT BIJ MEDICATIEAFBOUW? Ga dan naar de Vereniging Afbouwmedicatie.
- Ben je op zoek naar traumawebsites, kijk dan op traumanet of stichting trauma en dissociatie.
Beantwoord door: Jim van Os op 20 februari 2025