Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is emeritus Hoogleraar Psychiatrie (Bipolaire Stoornissen) bij het Amsterdam UMC / locatie VUmc. Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).

Blijft de diagnose ‘bipolaire stoornis’ ook als er jarenlang alleen depressies voorkomen?

Vraag

Ik heb begrepen dat na twee of drie hypomane episodes in combinatie met terugkerende depressies de diagnose bipolaire stoornis gegeven wordt.

Maar als je jarenlang geen hypomane episode meer meemaakt maar alleen depressies, kan er dan nog steeds gesproken worden van een bipolaire stoornis?

Antwoord

Beste E.,

Dat is een heel goede vraag.

Op grond van veel onderzoek en overleg tussen experts zijn er afspraken gemaakt over de afbakening van de stemmingsstoornissen. Daarbij geldt inderdaad dat een bipolaire stemmingsstoornis wordt geclassificeerd bij mensen die eenmaal een manie of hypomanie hebben doorgemaakt, al dan niet in combinatie met depressie(s).

We gaan er overigens van uit dat stemmingsstoornissen (depressie en bipolaire stoornis) in elkaars verlengde liggen. Bij veel mensen met een bipolaire stoornis hebben de depressieve episoden trouwens de overhand.

Als je (onderhouds-)medicatie gebruikt, dan werkt die vaak iets beter tegen manische verschijnselen dan tegen depressieve verschijnselen. Dan kan het dus zo zijn dat alleen de depressieve klachten overblijven. Als de medicatie wordt gestopt, kan de (hypo)manie terugkeren.

Dit is een algemeen verhaal, en ik kan dus niet precies zeggen hoe dat bij jou zit. Ik hoop dat dit verhelderend is.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 39
Beantwoord door: Ralph Kupka op 7 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook