Mijn zoon heeft ongeveer anderhalf jaar in een psychose gezeten en heeft een waan die allesoverheersend was, maar er nu nog steeds is en erger lijkt te worden.
Hij is een paar weken geleden gestopt met clozapine, het werkte niet en maakte hem heel naar. Daarvoor heeft hij verschillende andere middelen geprobeerd maar niets heeft geholpen.
De afspraak is nu even zonder medicatie te doen om te kijken of er iets verandert.
Zijn waan betreft een parasiet die zich in hem bevindt en die overal invloed op heeft, en macht over hem heeft. De parasiet neemt hem langzamerhand over en bestuurt hem als het ware. Hij wil niet dat mijn zoon eet, doucht, slaapt, of sport of goed voor zichzelf zorgt.
Is dit een bekende waan en wat kunnen we hieraan doen?
Antwoord
Beste L.,
Ja, een parasietenwaan komt vaker voor bij psychosegevoeligheid.
Cognitieve gedragstherapie bij psychose is een optie. De therapeut (meestal een psycholoog die hier speciaal in is geschoold) investeert dan eerst in de relatie en zal de cliënt zeer serieus nemen. Dus niet ‘u heeft een waan‘, maar ‘waar heeft u het meeste last van?’. Dan probeert de therapeut de cliënt te motiveren om samen op onderzoek te gaan hoe het precies zit met de macht die aan de parasiet wordt toegekend. Door gedragsexperimenten aan te gaan kunnen overtuigingen aan kracht verliezen.
Vaak gaat de waan niet helemaal weg maar kan de cliënt er wel een beetje omheen gaan leven en leren er minder mee bezig te zijn.
Mijn advies is navraag te doen bij de huidige behandelaren van uw zoon, of hij in contact gebracht kan worden met een psycholoog die kennis heeft van CGT-P (cognitieve gedragstherapie bij psychose).
U kunt ook navraag doen bij de VGCT of zij u verder kunnen helpen aan werkadressen van therapeuten in uw regio.
Hopelijk komt u hier verder mee.
Met vriendelijke groet,
Clara Koek
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Clara Koek op 31 oktober 2022