Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is bloedafname in de ochtend wel betrouwbaar?

Vraag

Hoi Jim,

Ik neem antipsychotica en na lang aandringen is er bloed geprikt om onder andere de spiegel te bepalen. Nu is dat ongeveer twee weken nadat het depot gezet is gedaan.

Als ’s ochtends bloed af wordt genomen is er dan niet minder medicatie in je bloed omdat er nog geen inspanning is geweest?

Klopt de uitslag dan wel?

Bedankt.

Antwoord

Beste S.,

De timing van het bloedprikken voor het bepalen van de spiegel van een antipsychoticum kan inderdaad invloed hebben op de resultaten, maar het is belangrijk om te begrijpen hoe depotmedicatie werkt.

Depot-antipsychotica worden ontworpen om langzaam en gelijkmatig in de bloedbaan te worden afgegeven over een bepaalde periode, meestal weken tot maanden. Dit zorgt ervoor dat de medicatie in het bloed een relatief stabiele concentratie bereikt, zonder de pieken en dalen die je kunt zien bij orale medicatie.

Over het algemeen heeft fysieke inspanning niet een groot effect op de plasmaconcentraties van depotmedicatie, omdat deze langzaam wordt afgegeven en een stabiele spiegel in het bloed behoudt. Bloedafname in de ochtend zou dus niet significant anders moeten zijn dan later op de dag, zolang je consistent bent in het tijdstip van bloedafname voor vergelijkingsdoeleinden.

Het moment waarop je bloed is afgenomen (ongeveer twee weken na de injectie) is ook belangrijk. Voor de meeste depot-antipsychotica is twee weken een periode waarin het medicijn al goed in de bloedbaan is opgenomen en een stabiele concentratie heeft bereikt.

De uitslag van de bloedspiegel die twee weken na de depotinjectie en ’s ochtends is afgenomen, zou betrouwbaar moeten zijn. Het belangrijkste is dat de bloedafname consistent wordt gedaan volgens een vast protocol, zodat de resultaten vergelijkbaar zijn over verschillende tijdstippen en metingen.

Als je nog steeds twijfels hebt over de nauwkeurigheid van de bloedspiegelbepaling, bespreek dit dan met je arts. Die kan je dan meer informatie geven over hoe de timing van de bloedafname en andere factoren mogelijk invloed hebben op de resultaten, en of een herhaling van de test op een ander moment zinvol is.

Dus in samenvatting: de resultaten van je bloedonderzoek zouden in principe betrouwbaar moeten zijn, gezien de stabiele afgifte van depotmedicatie en de relatief gelijkmatige bloedspiegels die hierdoor worden bereikt.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 25 mei 2024

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie

Lees ook