Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met een (ernstige) psychische aandoening. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie. 

Zijn er boekjes over psychose die ik kan voorlezen aan mijn kinderen?

Vraag

Hebben jullie tips met betrekking tot het bespreken van psychose en psychosegevoeligheid met mijn jonge kinderen van 4 en 6 jaar? Zijn er bijvoorbeeld boekjes die ik kan voorlezen?

Mijn man heeft een psychose gehad en is twee maanden opgenomen geweest. Inmiddels is hij weer thuis, maar hij is nog snel moe en erg prikkelgevoelig.

Antwoord

Beste Moeder,

Wat hebben jullie als gezin een nare en verdrietige tijd doorgemaakt, zeker voor de kinderen moet dat ingewikkeld zijn geweest. Goed om ze op een speelse manier aan deze verandering te laten wennen. Hierbij twee links met informatie voor zowel jonge als iets oudere kinderen:

https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/bericht/nieuwe-kopp-kov-boekjes-worden-veel-ingezet-door-zorgprofessionals

De boekjes van het Trimbos zijn gratis te downloaden, voor professionals en voor ouders.

https://kinderboekwinkel.nl/p/papa_is_paars_mama_is_groen/9789085606680

Voor uzelf kunt u op de site van Ypsilon de brochure ‘Help! Psychose in de familie’ gratis downloaden, op die pagina vindt u meer informatie over psychose.

Ook de website Naasten in Kracht kan u ondersteunen. Deze site is voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. De kern van de site zijn de ervaringsverhalen.

Anoiksis is de vereniging voor en door mensen met een psychosegevoeligheid.

Als u uw hart eens wilt uitstorten: de Adviesdienst van Ypsilon is elke werkdag bereikbaar tussen 10.00-16.00 uur: 088 000 21 20.

Ik wens u wijsheid en sterkte.

Met vriendelijke groet,

Ypsilon

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ypsilon op 14 augustus 2021

Gerelateerd

Meer over

Naasten
ouderschap
Psychosegevoeligheid

Lees ook