Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Machteld Marcelis is psychiater en hoogleraar Transdiagnostiek in de Psychiatrie, bij de Vakgroep Psychiatrie & Neuropsychologie van de Universiteit Maastricht. Tevens is zij werkzaam bij GGzE.

Hebben psychofarmaca invloed op BSE en ontstekingswaarden?

Vraag

Hebben psychofarmaca (Abilify, fluvoxamine en diazepam)  invloed op BSE en ontstekingswaarden?

Ik heb in het verleden veel bacteriële infecties gehad en andere aandoeningen, zowel lichamelijk als psychisch (onder andere OCD, trauma en depressie).

Er zijn nog veel meer dingen met me aan de hand, maar het is erg veel om te bespreken met de huisarts. En ik durf het niet met de huisarts te bespreken omdat ik ook psychische problemen heb, en straks word ik nog neergezet als hypochonder.

Ik wil graag weten waarom ik zoveel aandoeningen heb en ik wil me gewoon beter voelen…

Antwoord

Beste S.,

Begrijpelijk dat je last hebt van zoveel verschillende klachten en aandoeningen en dat je daar zorg over hebt. En wat vervelend dat je dit niet durft te delen met je huisarts, uit angst dat deze jouw lichamelijke klachten niet serieus neemt.
Het is een hele goede vraag die je stelt. Want als er veel verschillende klachten of aandoeningen zijn, is het des te belangrijker om met een brede, holistische blik te kijken naar het totaal. Dat wil zeggen dat gekeken wordt of de afzonderlijke klachten of aandoeningen met elkaar samenhangen en op welke manier. Is er bijvoorbeeld een gemeenschappelijke onderliggende factor die een aantal verschillende klachten/aandoeningen kan verklaren?

Het is dus van groot belang dat je je zorgen over jouw lichamelijke toestand kwijt kunt bij je huisarts zodat je je gehoord kunt voelen. Probeer daarbij niet voor de ander (je huisarts) te denken. Vaak werkt het zo, dat als je openlijk bespreekt hoe moeilijk het voor jou is, en uitlegt waarom dat zo is (aangeven waar je bang voor bent), dat dat direct heel verhelderend is voor de huisarts. Lukt dit niet of vind je dat lastig, dan zou je ook kunnen overwegen om iemand met je mee te laten gaan, die jou hierin kan ondersteunen.

Nog even over jouw eerste vraag:
BSE en ontstekingswaarden zijn meestal verhoogd bij infecties, ontstekingen, auto-immunziekten e.d. In het algemeen is het niet zo dat de drie psychofarmaca die je noemt van directe invloed zijn op de BSE of ontstekingswaarden. Wel kan het zijn dat door chronische stress en/of chronische slaapproblemen het immuunsysteem anders gaat werken, en iemand gevoeliger kan worden voor infecties en ontstekingen met als gevolg verhoogde ontstekingswaarden. Als de stress afneemt (al dan niet met behulp van psychiatrische medicatie) kan er dus wel indirect een effect van medicatie ontstaan op de ontstekingswaarden (die dan weer kunnen dalen).

Ik hoop dat het lukt om de stap naar de huisarts te zetten en openlijk je zorgen te bespreken, zodat er duidelijkheid komt rondom jouw klachten. Ik wens je van harte toe dat je je beter gaat voelen.

Veel sterkte!

Hartelijke groet,

Machteld

Beantwoord door: Machteld Marcelis op 29 september 2024

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
psychofarmaca

Lees ook