Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mijn buurman wil stoppen met zijn antipsychotica, zou dit mogelijk zijn?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb een buurman die verplicht antipsychotica toegediend krijgt, al tien jaar, maar hij wil daar graag van af. De medicatie maakt hem futloos, alle motivatie is weg.

Hij heeft nog nooit iemand wat aangedaan, hij is een van de aardigste mensen die ik ken.

Nou is mijn vraag of hij bijvoorbeeld opnieuw gekeurd kan worden?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste P.,

Goede vraag, dank voor je betrokkenheid!

Het eerste wat hij zou kunnen doen, als hij wil stoppen met medicatie, en misschien met jouw hulp, is zijn psychiater vragen of het niet tijd is om te denken aan minderen van medicatie of zelfs stoppen met medicatie.

Als het goed is komt er dan een gesprek op gang van ‘samen beslissen’ over wel of niet doorgaan met de antipsychotica op basis van het zorgvuldig wegen van de voor- en nadelen.

Als de psychiater hierover niet wil praten (wat wel zou moeten) of je buurman is het niet eens met de uitkomst, dan kan hij een second opinion aanvragen bij een psychiater elders (bijvoorbeeld een UMC) over de vraag of de antipsychotica niet kunnen worden afgebouwd.

Als niets of niemand hem wil helpen kun je altijd nog met de huisarts proberen af te bouwen….

Wat hij dient te bedenken is dit:

  1. NOOIT opeens stoppen – want dan is de kans groot dat je psychotisch wordt door de onttrekking zelf.
  2. Medicatie minderen brengt altijd risico’s: maak een goed crisisplan en zorg dat de huisarts en ggz op de hoogte is. Denk niet dat het risicoloos is – maar ook, dat zonder risico nemen je nooit verder komt!
  3. Als je gaat afbouwen moet dat HEEL langzaam en hyperbolisch, bijvoorbeeld 10% minder elke drie maanden (zie: www.taperingstrip.nl).
  4. Als je gaat afbouwen moet je jezelf goed monitoren (en iemand vragen om mee te kijken).
  5. Belangrijke dingen als je afbouwt zijn: goed slapen, bewegen, gezond eten, sociale interacties, bezig zijn, geen stress…

Zoiets…

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 7 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie
Naasten

Lees ook