Antwoord
Hey Anoniem, dank voor je vraag!
Wat goed dat je je zo bewust bent van de effecten van medicatie op je lichaam! Clomipramine heeft je duidelijk geholpen met paniekaanvallen en slaap, maar het klinkt alsof je nu te maken hebt met wat vraagtekens rondom je menstruatiepijn en of die invloed heeft ondervonden van de medicatie. Je vraagt je af of dat verband er echt is of dat het misschien toeval was.
Clomipramine is een tricyclisch antidepressivum dat niet alleen effect heeft op je stemming en angst, maar ook op hoe je lichaam pijn ervaart. Het werkt namelijk op serotonine en noradrenaline, neurotransmitters die een rol spelen bij pijnverwerking. Dus ja, het is heel goed mogelijk dat je menstruatiepijn minder intens werd door het gebruik van clomipramine. Dit effect zie je soms bij antidepressiva die worden gebruikt voor mensen met chronische pijnklachten of fibromyalgie – dat werkt vaak op dezelfde manier. En laten we eerlijk zijn: als je wat meer ontspannen bent door minder paniek en beter slaapt, kan dat ook indirect helpen om pijn beter te verdragen. Dus het zou zomaar kunnen dat het niet puur toeval was!
Nu je bent gestopt vanwege de bijwerkingen en je CYP450-varianten (wat betekent dat je lichaam de medicatie minder goed afbreekt), kan het best pittig zijn om zonder die pijnstillende effecten te zitten. Misschien is het de moeite waard om met je arts te praten over alternatieven die een vergelijkbare werking hebben op angst en pijn, maar die minder belastend zijn voor je systeem. Lichaamsgerichte therapieën, zoals mindfulness of yoga, kunnen helpen om je lichaam beter te laten ontspannen tijdens je menstruatie, wat pijn kan verlichten.
Daarnaast kan het ook een idee zijn om te kijken naar hoe je je menstruatiepijn verder kunt aanpakken met leefstijlinterventies zoals voeding, beweging en misschien dingen als acupunctuur of supplementen die werken op ontstekingen, zoals magnesium of omega-3. Zo bouw je weerbaarheid op zonder volledig afhankelijk te zijn van medicatie.
Hope this helps en kijk vooral bij de informatie hieronder, want er is nog veel meer over te zeggen, kijken en lezen!
Greetz Jim
EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN:
- Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kijk dan naar ons WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre, over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2.
- Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan mijn mini-college.
- Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan mijn mini-college hierover.
- Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is “in je hoofd”, wat is het dan wel? Als je dat wil weten, kijk dan mijn mini-college: WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan?
- Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
- Wil je een gratis advies op maat om AF TE BOUWEN MET EEN TAPERINGSTRIP? Maak gebruik van de mogelijkheid om een advies te vragen bij de Regenboogapotheek over hoe je af moet bouwen. Je krijgt dan via de mail een adviesformulier dat de huisarts alleen maar hoeft te ondertekenen voor de aanvraag van een taperingstrip conform het advies. Dit is reuzehandig want huisartsen vinden het vaak heel ingewikkeld om een taperingstrip voor te schrijven.
- Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
- Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
- Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van persoonlijk herstel? Kijk dan onze animatie hierover als een introductie.
- Ben je op zoek naar de JUISTE HULP? Kijk dan op de sociale kaart op PsychoseNet (MIND ATLAS).
- Ben je op zoek naar LOTGENOTENCONTACT BIJ MEDICATIEAFBOUW? Ga dan naar de Vereniging Afbouwmedicatie.
Beantwoord door: Jim van Os op 23 september 2024