Antwoord
Hey M., dank voor je vraag!
Cognitieve flexibiliteit, of eigenlijk het vermogen om “mentaal te schakelen,” kan na een psychose inderdaad wat lastig zijn. Het brein krijgt tijdens en na een psychose behoorlijk wat voor de kiezen, en dat kan invloed hebben op hoe soepel je van de ene gedachte of taak naar de andere springt. Maar het goede nieuws is dat je het zeker kunt trainen!
Het klinkt misschien wat als een sportschool voor je hoofd, maar er zijn oefeningen en manieren die je zelf kunt doen om je brein wat soepeler te maken in het schakelen. Denk aan dingen zoals mindfulness en lichaamsgerichte oefeningen (ja, daar heb je het weer!) die je helpen om je bewust te worden van je gedachten en hoe je van de ene situatie naar de andere beweegt. Dat klinkt misschien simpel, maar het heeft een diep effect. Door die aandacht voor je lichaam en geest, leer je op subtiele manieren om meer flexibel om te gaan met veranderingen.
Daarnaast is het ook handig om te kijken naar ACT (Acceptance and Commitment Therapy) of een andere vorm van therapie die niet puur vanuit de “CGT-hoek” komt. ACT is heel praktisch, en het leert je niet zozeer om dingen ‘op te lossen’, maar eerder om anders te reageren op de situaties die zich voordoen. Je gaat eigenlijk beter leren surfen op de golven van het leven zonder meteen verstrikt te raken in een storm in je hoofd.
En ja, je kunt zeker zelf aan de slag! Er zijn genoeg apps, boeken en oefeningen die je kunt proberen. Maar als je merkt dat je wel wat extra begeleiding kunt gebruiken, is het ook niet verkeerd om een psycholoog erbij te betrekken, vooral iemand die ervaring heeft met herstel na psychoses. Zo iemand kan je wat meer structuur geven in dat ‘mentale fitnessprogramma’. En vergeet niet, herstel na een psychose is een proces dat tijd kost – het gaat om kleine stapjes, geduld, en vooral compassie voor jezelf.
Als je je verder wilt verdiepen in herstel en ervaringen van anderen die ook psychosegevoelig zijn, zou je bijvoorbeeld eens kunnen kijken naar ervaringsdeskundigen of herstelacademies. Die zijn er juist om je te helpen weer wat grip te krijgen op je leven, ook in mentale flexibiliteit.
Hope this helps, en kijk vooral hieronder voor meer info en links als je wilt duiken in een hele wereld aan hulp en ideeën.
Greetz Jim
EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN:
- Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kijk dan naar ons WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre, over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deel 1 is vooral voor afbouwers; deel 2 vooral voor voorschrijvers. Beide delen duren ongeveer 40 minuten. Er is een inhoudsopgave die kan worden gebruikt om snel bepaalde delen van de uitleg te vinden of terug te kijken. Om de inhoudsopgave te zien moet het webinar vanuit YouTube worden bekeken en moet de beschrijving die YouTube geeft worden uitgeklapt. Met behulp van de instellingen in YouTube kan het webinar ook met (automatisch gegenereerde) ondertiteling worden bekeken.
- Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan mijn mini-college.
- Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan mijn mini-college hierover.
- Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is “in je hoofd”, wat is het dan wel? Als je dat wil weten, kijk dan mijn mini-college: WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan?
- Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
- Wil je een gratis advies op maat om AF TE BOUWEN MET EEN TAPERINGSTRIP? Maak gebruik van de mogelijkheid om een advies te vragen bij de Regenboogapotheek over hoe je af moet bouwen. Je krijgt dan via de mail een adviesformulier dat de huisarts alleen maar hoeft te ondertekenen voor de aanvraag van een taperingstrip conform het advies. Dit is reuzehandig want huisartsen vinden het vaak heel ingewikkeld om een taperingstrip voor te schrijven.
- Wil je benzodiazepinen afbouwen, eventueel via een ander middel zoals diazepam (Valium)? Gebruik hiertoe de KNMP-rekenhulp.
- Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
- Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
- Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van persoonlijk herstel? Kijk dan onze animatie hierover als een introductie.
- Ben je op zoek naar de JUISTE HULP? Kijk dan op de sociale kaart op PsychoseNet (MIND ATLAS).
- Ben je op zoek naar LOTGENOTENCONTACT BIJ MEDICATIEAFBOUW? Ga dan naar de Vereniging Afbouwmedicatie.
Beantwoord door: Jim van Os op 24 oktober 2024