In mijn omgeving hoor ik regelmatig dat mensen lang rondlopen met allerlei labeltjes alvorens ze de diagnose bipolaire stoornis krijgen. Meestal krijgen ze te horen dat ze een ernstige persoonlijkheidsstoornis hebben zoals borderline of een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Vaak pas na enkele jaren komt men er achter dat er toch spraken is van een bipolaire stoornis.
Ik vraag me af, hoe maakt je onderscheidt tussen een borderline PS/ antisociale PS en een bipolaire stoornis? Waarom kan het soms jaren duren voordat uiteindelijk de diagnose bipolaire stoornis gesteld wordt?
Antwoord
Beste B,
Omdat een psychiatrische diagnose wordt gesteld op basis van gevoelens en gedrag, en hierin een grote variatie tussen mensen is, kan het zijn dat aandoeningen die in sommige opzichte erg op elkaar lijken (bijvoorbeeld allemaal gepaard gaan met stemmingswisselingen) zeker in het begin moeilijk te onderscheiden zijn. Pas als het patroon zich enkele malen herhaalt kun je dan een wat zekerder diagnose stellen. Bovendien beginnen veel bipolaire stemmingsstoornissen met perioden van depressieve klachten, en die komen ook erg veel voor bij andere aandoeningen.
Soms kan een diagnose al na korte tijd gesteld worden, maar vaak duurt het toch langer. Je hoopt dan wel dat de problemen waar iemand mee kampt, ongeacht hoe je de stoornis classificeert, wel zo goed mogelijk behandeld worden. Bij diagnostiek is het altijd belangrijk dat er iemand meekomt die de betreffende persoon goed kent, en aanvullende informatie kan geven waardoor de psychiater of psycholoog een completer beeld krijgt van de problematiek.
Met vriendelijke groet, Ralph Kupka
Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017