Goedendag,
Wat is de juiste route om je diagnose te laten wijzigen, of kan je daarnaast als cliënt een aantekening in je dossier laten zetten dat je het niet eens bent met de diagnose?
Met vriendelijke groet,
A.
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Goedendag,
Wat is de juiste route om je diagnose te laten wijzigen, of kan je daarnaast als cliënt een aantekening in je dossier laten zetten dat je het niet eens bent met de diagnose?
Met vriendelijke groet,
A.
Hey A., dank voor je vraag!
Ja, je kunt zeker een aantekening in je dossier laten zetten als je het niet eens bent met de diagnose. Dit heet een “cliëntverklaring” of “informed dissent” waarin je aangeeft dat je niet achter de gestelde diagnose staat. Dit kan een belangrijk eerste stapje zijn om je eigen perspectief mee te laten wegen in je behandeling. Het helpt niet alleen om je eigen stem te laten horen, maar kan ook bijdragen aan een toekomstige herbeoordeling van je diagnose.
Daarnaast kun je zeker een second opinion aanvragen als je twijfels hebt over je diagnose. Het UMC is vaak een goede plek voor zo’n onafhankelijke blik, maar je kunt ook binnen je eigen behandelinstelling een second opinion vragen. Ook al voelt dat soms als “doorgestoken kaart” – het kan toch verrassende inzichten opleveren.
Over je diagnose veranderen: dat is geen makkelijk proces, maar wel mogelijk. Het beste is om met je behandelaar een eerlijk gesprek aan te gaan over je twijfels, en eventueel een second opinion te vragen. Houd er wel rekening mee dat het lang kan duren voordat een diagnose wordt aangepast, want psychiaters houden vaak vast aan het idee van een “stabiel klinisch beeld”. Maar jouw ervaring en jouw gevoelens over de diagnose zijn net zo belangrijk!
Het is sowieso goed dat je kritisch bent en niet zomaar alles aanneemt wat je wordt verteld. Blijf in gesprek, houd vast aan wat je wél weet over jezelf, en aarzel niet om hulp en steun te vragen bij ervaringsdeskundigen of peers die je kunnen helpen om perspectief te bieden.
Hope this helps en kijk vooral bij de informatie hieronder, want er is nog veel meer te zeggen, kijken en lezen!
Greetz Jim
EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN: