Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Dosering antipsychotica op maat bij niet standaard breinen

Vraag

Beste Jim,
Er wordt op dit moment kleinschalig onderzoek gedaan naar medicatie in het algemeen bij hoogbegaafde breinen. Er zijn veel signalen dat die gevoeliger op allerlei medicamenten reageren. Ik denk dat daar wereldwijd geen onderzoek naar is gedaan,terwijl wel duidelijk is dat oa. de rijping van deze patiënt breinen vertraagd is zover mij bekend is.
Als een patiënt aangeeft al 1 pil antipsychotica te hebben gebruikt in een zeer lage dosering en er fors op heeft gereageerd dan is het niet zo vreemd dat die patiënt bij starten met antipsychotica vraagt om op die dosering te starten en niet volgens de standaard ondergrens van de instelling met de dubbel dosering.
Het antwoord van deze dokter was: ik heb een eed afgelegd en anders wordt het
een homeopatische gebeuren. We weten uit onderzoek (van de gemiddelde patiënt) dat de ondergrens van antipsychotica de dubbele dosering is. Mijn mening is, maar ik heb er geen verstand van, dat je toch laag moet beginnen in dit geval omdat de patiënt zich anders ook over zijn fysieke grens voelt heen gegaan en dan op maat kijkend of de klachten verminderen. Ik ben heel benieuwd wat je hiervan vindt. Ieder brein is toch uniek ook in farmacologisch opzicht?
Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste anoniem,

Er is inderdaad zeer grote variatie in hoe mensen op medicatie reageren. Het is daarom aan te raden om met een (commercieel beschikbare) lage dosis te beginnen en te kijken hoe men reageert.

Verder is het zo dat als de persoon graag laag wil beginnen dit in het kader van ‘samen beslissen’ zoveel mogelijk gehonoreerd moet worden – als de patiënt gewoon wordt ‘overruled’ is de kans groter dat de persoon de behandeling zelf gaat stopzetten op een gegeven moment.

Samen beslissen is belangrijk omdat het resulteert in een betere resultaat en betere samenwerking!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 61
Beantwoord door: Jim van Os op 28 november 2018

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie

Lees ook