Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Wat is de dosis diazepam waarop ik kan stoppen?

Vraag

Vanwege ernstige tinnitus en hyperacusis gebruik ik diazepam 6 mg. Ik ben nu ruim twee jaar bezig met de afbouw, en zit nu op 0.42 mg.

Elke stap geeft tot nu toe veel klachten. Ik bouw af door middel van capsules en elke stap is ongeveer 10% van de laatste dosis. Ik zou graag willen weten wat de dosis is waarop ik kan stoppen.

Antwoord

Hey I.!

Als de stappen van 10% verlaging in je dosis diazepam al aanzienlijke klachten veroorzaken, is het duidelijk dat je lichaam zeer gevoelig reageert op veranderingen in de medicatiedosis. In zulke gevallen kan het nog voorzichtiger en langzamer afbouwen van de medicatie noodzakelijk zijn om het afbouwproces draaglijker te maken. Dit benadrukt het belang van een zeer geleidelijk en aangepast afbouwschema, vooral bij de laatste fasen van het afbouwproces.

Overweeg het verlagen van de dosis met minder dan 10% per stap, bijvoorbeeld 5% of zelfs minder. Hoewel dit het afbouwproces kan verlengen, kan het helpen de ernst van de ontwenningsverschijnselen te verminderen.

Het kan ook helpen om langere perioden tussen de dosisverlagingen in te lassen, zodat je lichaam en geest meer tijd hebben om zich aan te passen aan elke nieuwe dosis.

Omdat je lichaam al aangeeft dat de huidige stappen te groot zijn, is het belangrijk om een persoonlijk afbouwschema te ontwikkelen dat rekening houdt met jouw unieke reacties op dosisveranderingen.

Werk samen met je zorgverlener aan strategieën om specifieke ontwenningsverschijnselen te beheersen, zoals cognitieve gedragstherapie, ontspanningsoefeningen, of tijdelijke ondersteuning met andere, minder afhankelijk makende medicatie.

Gezien de gevoeligheid voor dosisveranderingen, is het cruciaal om in overleg met je zorgverlener een “stopdosis” vast te stellen die realistisch en veilig is. Dit kan een zeer lage dosis zijn (bijvoorbeeld 0.1 of 0.05 mg), lager dan standaard aanbevolen, afhankelijk van je individuele tolerantie en de beheersbaarheid van de ontwenningsverschijnselen.

Bij een dergelijk gevoelig afbouwproces is zorgvuldigheid essentieel. Het doel is om het lichaam langzaam te laten wennen aan de afwezigheid van de medicatie, terwijl ernstige ontwenningsverschijnselen worden geminimaliseerd. Dit vereist een nauwe samenwerking met een deskundige zorgverlener die je proces kan begeleiden en indien nodig kan aanpassen.

Het is belangrijk om te onthouden dat afbouwen een zeer persoonlijk proces is en wat voor de een werkt, werkt niet noodzakelijkerwijs voor de ander. De sleutel is om een aanpak te vinden die voor jou werkt, wat betekent dat je mogelijk een afbouwschema nodig hebt dat langzamer en fijnmaziger is dan de standaard aanbevelingen.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Peter Groot op 4 april 2024

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Diazepam
Medicatie

Lees ook