Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Maakt de dosis van paroxetine uit in hoeverre het invloed heeft op andere medicatie?

Vraag

Beste Jim,

Maakt de dosis van paroxetine die gebruikt wordt uit, bij de invloed op andere medicatie?

Bijvoorbeeld als je naast paroxetine ook nog pijnstillers neemt?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Hey M., dank voor je vraag!

Nou, dat is een hele goede vraag, en ja, de dosis van paroxetine die je gebruikt kan zeker invloed hebben op andere medicijnen, zoals pijnstillers of zelfs medicijnen voor je hart. Paroxetine, zelfs in lagere doseringen zoals die 10 mg die je gebruikt, kan je lever flink aan het werk zetten. Diezelfde lever is namelijk ook verantwoordelijk voor het verwerken van andere medicijnen, zoals pijnstillers.

Wat er gebeurt is dat paroxetine de manier kan beïnvloeden waarop je lever bepaalde andere medicijnen afbreekt. Het kan ervoor zorgen dat sommige medicijnen langer in je lichaam blijven of juist sneller worden afgebroken. Dat kan betekenen dat je soms een andere reactie krijgt op pijnstillers, zoals bijvoorbeeld tramadol of NSAID’s (zoals ibuprofen), omdat die medicijnen ook via dezelfde ‘weg’ in de lever verwerkt worden. Wow, bizar hoe alles met elkaar samenhangt, hè?

Dus zelfs al lijkt 10 mg niet veel, het kan wel degelijk invloed hebben op andere medicijnen. Het is daarom altijd slim om dit even met je arts te bespreken, vooral als je pijnstillers of andere medicatie gebruikt. Ze kunnen dan kijken of er aanpassingen nodig zijn in de dosis van één van je medicijnen.

Hope this helps, en als je nog meer vragen hebt, let me know!

Greetz,

Jim

EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN:

  • Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kijk dan naar ons WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre, over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2.
  • Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan mijn mini-college.
  • Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan mijn mini-college hierover.
  • Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is “in je hoofd”, wat is het dan wel? Als je dat wil weten, kijk dan mijn mini-college: WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan?
  • Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
  • Wil je een gratis advies op maat om AF TE BOUWEN MET EEN TAPERINGSTRIP? Maak gebruik van de mogelijkheid om een advies te vragen bij de Regenboogapotheek over hoe je af moet bouwen. Je krijgt dan via de mail een adviesformulier dat de huisarts alleen maar hoeft te ondertekenen voor de aanvraag van een taperingstrip conform het advies. Dit is reuzehandig want huisartsen vinden het vaak heel ingewikkeld om een taperingstrip voor te schrijven.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
  • Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van persoonlijk herstel? Kijk dan onze animatie hierover als een introductie.
  • Ben je op zoek naar de JUISTE HULP? Kijk dan op de sociale kaart op PsychoseNet (MIND ATLAS).
  • Ben je op zoek naar LOTGENOTENCONTACT BIJ MEDICATIEAFBOUW? Ga dan naar de Vereniging Afbouwmedicatie.
Beantwoord door: Jim van Os op 9 september 2024

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Paroxetine
pijnstillers

Lees ook