Antwoord
Beste E.,
Als je medicatie gebruikt raakt je lichaam daaraan gewend. Over wat er dan in je lichaam allemaal kan gebeuren is wel een heleboel bekend maar nog lang niet genoeg om te kunnen voorspellen wat voor een individuele patiënt de optimale dosis is. Voor de een kan dat een veel hogere dosis zijn dan voor de ander.
De optimale dosis voor jou is wat mij betreft de dosis die voor jou hoog genoeg is om het door jou gewenste effect (bijvoorbeeld werking tegen angst of depressie) te hebben, en tegelijkertijd zo laag mogelijk om zo weinig mogelijk last te hebben van bijwerkingen (in jouw geval vooral overmatig zweten). Wat die dosis precies is kun je van tevoren niet weten maar je kunt daar wel achter komen.
Dit kun je doen, onder begeleiding van je behandelaar, door de dosis in kleine stapjes volgens een verantwoord zogenaamd hyperbolisch afbouwschema te verlagen. Hyperbolisch houdt in dat de dosis in een groot aantal stapjes wordt verlaagd, waarbij ervoor gezorgd wordt dat die stapjes steeds kleiner worden naarmate de dosis lager wordt.
Met behulp van de standaarddoseringen voor nortriptyline gaat dat jou en je behandelaar niet lukken. Maar met behulp van afbouwmedicatie die je behandelaar aan jou kan voorschrijven gaat dat wel heel goed. Als je die kunt gebruiken dan kun je op het bijgeleverde zelfmonitoringformulier iedere dag invullen hoe het verlagen van de dosis voor jou uitpakt. Of je je daardoor niet slechter of misschien zelfs beter door gaat voelen en of je daardoor minder last krijgt van al dat zweten. Op deze manier kun je er op een verantwoorde manier achter komen of er voor jou een optimale dosis is die voor jou nog goed werkt en waarbij je geen last meer hebt van dat zweten.
Als je dit zou proberen is het zelfs niet uitgesloten dat je uiteindelijk helemaal zonder je nortriptyline kan en je je daardoor ook nog beter gaat voelen. Maar dat merk je dan vanzelf. Bij dit alles is het heel belangrijk om voldoende tijd te nemen en niet te snel te gaan, om eventuele klachten door onttrekking zoveel mogelijk te voorkomen.
Hieronder vind je een link naar een aantal tips voor afbouwen, stabiliseren en switchen van medicatie. Informatie die voor jou nuttig kan zijn en die je zelf een keer rustig kan doorlezen. Je vindt hieronder ook de informatie die je behandelaar nodig heeft om eventueel afbouwmedicatie (taperingstrips, stabilisatiestrips en inmiddels dus ook switch-strips) aan jou te kunnen voorschrijven.
Ik hoop dat dit antwoord duidelijk is en dat het je zal helpen om van dat zweten af te komen. Ik wens je daarbij alvast veel succes.
Met vriendelijke groet,
Peter
INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).
VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.
TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/
Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 18 augustus 2022