Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is emeritus Hoogleraar Psychiatrie (Bipolaire Stoornissen) bij het Amsterdam UMC / locatie VUmc. Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).

Drugs versus een bipolair brein: wat zijn de verschillen?

Vraag

Beste Ralph,

Misschien een lastige vraag. Ieder weekend halen normale mensen gekkigheden uit door drugsgebruik.

  • Ze slikken XTC (vergelijk met hypomanie);
  • Ze snuiven Cocaïne (vergelijk met manie);
  • Ze eten Paddestoelen (vergelijk met psychose);
  • Ze drinken alcohol en raken prettig ontremd, gunstig gestemd of worden moeilijk in de omgang en/of sip.
  • Effecten van GHB laat ik gemakshalve buiten beschouwing.

Kortom de werkelijkheid wordt in alle gevallen net een beetje anders, een beetje te.. Mooier, zachter, beheersbaarder of juist losser, er ontstaat meer samenhang of je ziet dat beter – denk je. Etcetera. Zo stel ik me dat voor. En drugsgebruik kost geld en dat kan ook tot verslaving en relatiebreuk en detentie leiden. Soms zelfs alle drie.

Ieder weekend gebeuren er ongelukken en net niet ongelukken. Risico’s in het verkeer, sociaal kan het wat lastig worden, onveilige seks. En dan op maandag en dinsdag en soms zelfs tot woensdag: een after weekend dip of kater. Ik heb nooit drugs gebruikt en heb dat nooit gedurfd of gewild. Ik begrijp ook niet goed wat er te halen valt, ik heb tegen wil en dank het merendeel binnen handbereik, er is geen enkele nieuwsgierigheid. Flauwe grap.

Het hebben van een biopolaire stoornis is niet grappig. Een alcohol of drugsverslaving is dat ook niet. Het is van beiden teveel:

Waarom wordt een ieder zo angstig van de diagnose bipolair terwijl het uitgaansverkeer hiermee zoveel en steeds meer overeenkomsten vertoont? En dat is dan ineens stoer, gewaagd en cool?

En dan nu mijn vragen:

– Zijn er overeenkomsten in processen in het brein tussen drugsgebruik en het ontstaan van manie en depressie?
– Wat zijn de verschillen?
– Is het mogelijk dat (hypo)manie en depressie vormen zijn van haperend herstelmechanisme (dus waar serotonine tekort na XTC gebruik in 3 dagen hersteld, gebeurt dat bij een depressie na (na) manie niet EN is (hypo)manie een enigszins doorgeschoten manier van het brein om het evenwicht te herstellen. Misgeschoten.

– Kan het zijn dat een haperend herstelmechanisme samenhangt met ontstoken hersens?
– Kan het zijn dat er nog een soort antibioticum ontdekt wordt voor ontstoken hersens door knappe biochemici?

Ik moet levenslang een soort van drugs slikken om de gekkigheden en grenzeloos gedrag tegen te gaan. Wat met tussenpozen van jaren optreedt.

Een after weekend dip duurt bij mij geen dagen maar maanden. Laten we zeggen, mijn ontstoken hersens raken snel van slag en komen maar langzaam bij.

Het blijft een beetje mal dat de ene gekkigheid geaccepteerd wordt en de andere niet. Het lijkt me een prima uitgangspunt voor een publiekscampagne. “Ik doe soms een beetje gek, ken je dat ergens van?”

Freud zou er pap van lusten. Alleen hou ik niet zo van Freud, meer van Dick Swaab.

Hartelijke groet!

Antwoord

Beste M.,

Nou dat zijn wel even een paar fundamentele vragen zeg!

Om die te beantwoorden kun je een boek schrijven (maar dat ga ik nu niet doen).

De fysiologische mechanismen van stemmingsstoornissen en psychosen zijn nog lang niet opgehelderd.

Wat we weten zijn ‘eilandjes van kennis in een oceaan van onwetendheid’. Psychisch functioneren, de werking van de hersenen, en de interactie met de omgeving is nu eenmaal een uiterst complexe materie.

Dat mensen hun emotionele toestand beïnvloeden met psychoactieve stoffen is van alle tijden, maar tegenwoordig zijn er nu eenmaal heel veel drugs gemakkelijk te krijgen. Een deel van de verschijnselen die bij middelengebruik optreden zullen wel volgens eenzelfde mechanisme tot stand komen als de ontremming, psychose, roes, depressie, etc. die bij sommige psychiatrische aandoeningen optreden.

Maar waarom het in die laatste gevallen spontaan optreedt is natuurlijk de grote puzzel. Het nare is natuurlijk dat partydrug gebruikers er zelf voor kiezen en nadien weer gewoon verder gaan, terwijl iemand met een psychische aandoening er helemaal niet voor gekozen heeft en nog lange tijd met de gevolgen ervan moet zien te dealen.

Overigens heb je met een bipolaire stoornis niet zozeer ‘ontstoken hersens’, maar is er waarschijnlijk sprake van een versterkte reactie op stress (een ‘ontsteking’ is in feite een gezonde reactie op binnendringende stress.

Er wordt wel geëxperimenteerd met ontstekingsremmers, maar niet met antibiotica, want het gaat immers niet om een bacteriële infectie. Nou ja een heel verhaal, maar ik laat het even hierbij.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 46
Beantwoord door: Ralph Kupka op 18 februari 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Drugs en alcohol
drugsgebruik
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook