Beste Wim,
Ik heb anderhalf jaar geleden een depressie gehad waarvan ik nu goed hersteld ben. Ik gebruik nog 10 mg citalopram, waarmee ik over een aantal maanden helemaal mag stoppen. Echter merk ik nog wel dat ik bang ben voor het slapen. Dit komt voort uit angst om terug te vallen als gevolg van slaapgebrek. Ik heb geen last meer van een depressieve stemming en ben vooral vermoeid als gevolg van minder slaap. Door deze angst heb ik een grote focus op voldoende ‘moeten’ slapen, wat zorgt dat ik juist niet goed slaap. Als ik dan weer moe ben overdag wordt de druk om te ‘moeten’ slapen nog groter.
Incidenteel neem ik quetiapine maar ik wil het liefst geen medicatie meer.
Heeft u nog tips hoe hiermee om te gaan?
Hartelijk dank.
Antwoord
Beste S.,
Je schetst goed hoe complex slapen kan zijn. De belangrijkste puzzel bij jou is je angst voor slecht slapen, en hoe je de focus op ‘moeten slapen’ eraf kan krijgen. Je zegt terecht dat dit het slapen juist moeilijker maakt.
Als je goed hersteld bent van je depressie kan je in principe zonder problemen en zonder medicatie goed slapen. Je moet dat alleen nog gaan geloven en ervaren. Dat kost tijd, en soms wat slechtere nachten, maar dat is niet erg. Je krijgt niet zomaar weer een depressie. In het proces van weer goed gaan slapen mag het best gebeuren dat je eerst minder goede nachten maakt.
Een paar tips:
- Probeer goede slaaphygiëne aan te leren: geen cafeïne in de avond, geen/weinig alcohol, op tijd stoppen met computer-/telefoongebruik, goede ventilatie en niet te hoge temperatuur in de slaapkamer, vaste slaaprituelen, steeds hetzelfde tijdstip naar bed gaan, etc.
- Zoek naar activiteiten in de avond die voor jou het slapen bevorderen, bijv. een stukje wandelen of ontspanningsoefeningen doen.
- Daarnaast: wakker liggen is niet erg, maar spreek met jezelf af dat je uit bed gaat als je na een uur nog niet in slaap gevallen bent. Niet uren liggen draaien en woelen. Even eruit, en weer in bed als je slaperig wordt. Geeft niks als je sommige nachten wat minder uren slaapt, het trekt wel bij.
- Overdag geen dutjes doen en niet op bed gaan liggen, dat maakt slapen in de nacht moeilijker.
Het is een proces, en het duurt misschien even, maar je kunt erop vertrouwen dat het gemakkelijker wordt. Succes!
Groet,
Wim
Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Wim Veling op 13 september 2022